Din misiunile unui jandarm sensibil
Șah-mat 10 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Din misiunile unui jandarm sensibil 7În anii ’90 și-a pierdut un coleg și spune că nu a putut dormi cu nopțile, avea coșmaruri. Gicu Blănaru este jandarmul care cîntă frumos la chitară și care merge în fiecare an la colindat prin oraș. Acum, la 41 de ani, simte că îl năpădesc bătrînețile și vrea să vadă de cîte ori a fost el erou. Mineriada însă i-a rămas agățată de suflet ca un scai uscat de lîna berbecului. A fost cea mai importantă misiune la care a participat și pe care nu o poate șterge, nici din rapoarte, nici din palme. I-a fost scris în linia vieții să-și vadă prietenul mort, ucis în dreapta lui.
A fost chemat la București să apere Ministerul de Interne împreună cu o echipă pe care o conducea în calitate de comandant de pluton. „În perioada aceea, 1 – 16 iunie, Lazăr Nicolae a murit în fața noastră. El este eroul, a fost făcut subofițer post mortem. Eram cîte trei la fiecare geam, că erau mari geamurile la Interne. Primul stătea cu scutul în față, al doilea era pe un scaun și-l proteja pe cel de jos iar al treilea era urcat pe o scară și-l proteja pe cel din mijloc”, povestește jandarmul. Un cocktail Molotov a intrat însă prin deschizătura scuturilor și l-a ucis pe unul dintre ei.
Atunci a văzut cît de ușor se poate muri și s-a speriat. „Cocktail-ul Molotov este o parte benzină, o parte ulei de motor. În gura sticlei bagi o cîrpă aprinsă iar cînd o arunci și se sparge ia foc”. Cîțiva centimetri și putea muri chiar el. Gicu știe că nu poate învia morții, a fost o misiune sinucigașă. Mineriada de atunci.
La răscoală, înainte
Zeci de jandarmi au fost trimiși din Bucovina spre capitală pentru a „proteja” puterea. Au privit cum minerii băteau în plină stradă civilii aflați în trecere și nu au putut face mare lucru. Pentru el istoria are gustul unui vin răsuflat, plin de drojdie. Se enervează cînd la școală se spun povești și nu ce a fost de fapt. După ce vor muri și martorii Mineriadei poate cei care au schilodit vor fi eroi. Și-a propus însă ca fiilor lui și nepoților să le povestească, cît va mai avea timp, ce vremuri au fost și ce ușor se scrie istoria.
„Voi habar nu aveți de Mineriadă, voi știți doar că e ceva cu minerii de pe Valea Jiului, și atît”. Doar el păstrează undeva în minte filmul groazei derulat la nesfîrșit . O femeie însărcinată, bătută pînă la leșin și pe Lazăr mort, plin de sînge. Apoi Gicu vrea să uite tot și scoate chitara. Repetă o colindă pentru Crăciun, vrea să meargă pe la toți superiorii să-i încînte la „coarda sensibilă”. Duce degetul la gură, își mai amintește ceva, de niște „răscoale”. A trebuit să se lupte cu un sat întreg prin 1996, cînd s-a dus cu o echipă de jandarmi la Mirăuți.
Poliția nu făcea față, trebuia să aresteze un localnic și nu erau lăsați. „Acolo erau numai țigani și cînd am ajuns au sărit toți pe noi, să-l apere pe infractor. A fost o răscoală între forțele de ordine și localnici, s-a lăsat cu bătăi și arestări”, își amintește sublocotenentul. Își scutură capul ca de zăpadă. Nu-i mai trebuie și speră ca bătrînețile să și le ducă în misiuni mai lejere, departe de cuțit și gloanțe. Cea de-a doua „răscoală” a fost la Săpînța, locul cu cimitir vesel și poezie în loc de rugăciune, unde, din cauza primarului, satul s-a împărțit în două. Jumătate îl voiau, jumătate nu. Oamenii și-au delimitat comuna în două cu bolovani apoi au început să se bată între ei. „A fost nevoie de Brigada de Luptă Antitero de la București ca să aplanăm conflictul”.
Zîmbește, fericit că a scăpat fără să-i spargă nimeni capul și mai ciupește din chitară. Așa, de tristețe. E greu să fii jandarm ca Gicu, mai ales de cînd cu inudațiile astea. Din cauza lor nu i-a tihnit vara și nici concediu ca lumea nu a avut. Se roagă să facă Guvernul diguri și poate la anul pleacă și el în afară. Pînă atunci însă stă cu mîna pe lopată.
Paula SCÎNTEIANU
Adaugă un comentariu