De ce tace Petru
Opinia de la centru 10 noiembrie 2010 Niciun comentariu la De ce tace Petru 1Să presupunem că Petru, suporter excentric al echipei naționale a României, e singurul venit în cimitirul Bellu care chiar nu-l place pe Adrian Păunescu. Cel puțin așa pare: e lipit de mormîntul lui Eminescu, stă înfofolit în fularul lui cu tricolor, îi dă jos de pe lespedea „marelui poet” pe toți îndrăzneții care se cațără să vadă mai bine cum îl coboară, ceva mai încolo, pe Păunescu în groapă.
Apoi, tot turuie de cîteva ore bune că e o blasfemie să faci comparație între „bardul de la Bîrca” și „geniul poeziei”, deși mai mulți par că deja nu-l mai suportă. Ba unul chiar e gata-gata să-l pocnească după cum tot își încleștează pumnii. Și, în plus, Petru e înarmat și cu un fluier pe care îl tot duce la buze cînd preoții cîntă lîngă mormîntul lui Păunescu și te aștepți ca la o simplă fluierătură ostentativă să dezlănțuie haosul printre simpatizanții poetului.
Și totuși, dacă chiar s-a dat în fapt ca un opozant veritabil venit să-l conteste pe Adrian Păunescu chiar în ziua înmormîntării lui, de ce tace acum Petru? De ce nu fluieră de fapt? De ce cînd i s-a spus „hai, dă-i praf de mers” chiar era pe punctul să plece? Pentru că azi, la Bellu, nu prea e loc de opoziție. Nici de scos povești vechi cu scrisori de omagiu trimise lui Ceaușescu. Nici de amintit de ode în versuri puse, cărămidă cu cărămidă, vers cu vers, la soclul regimului îngropat acum 20 de ani. Azi la Bellu ideea „despre morți numai de bine” aproape că poate să fie atinsă cu mîna, atît pare de reală. A fost coborîtă de pe micul ecran direct în stradă și apoi plimbată, de la ore matinale, printre cruci. Aici, printre crucile de la Bellu se plimbă un subiect de studiu sociologic. Aici se vede cel mai bine cum vocea puternică a lui Păunescu li s-a înfiripat multora în minte, fără a le da drept la replică.
Vocea aia care țintuia în scaun cu „Domnule, dumneata ești un bou”, urlat celor care „îndrăzneau” să ceară socoteală pentru un trecut mult prea tulbure ca să fie ignorat de prezent. De asta Petru – chiar dacă mulți spun că „nebun”, „în stare de orice” – nu zice nimic. De asta nu mai propovăduiește ce propovăduia cu cîteva minute în urmă cînd zicea: „Domle, «Repetabila povară» e o poezie genială. Dar ăsta e destinul poporului român, ca versurile geniale să fie făcute de caractere infecte”. Acuma Petru tace. Poate doar se întreabă de ce azi, la Bellu, nici măcar oamenii cu mintea rătăcită nu mai au glas să spună ce le trece de fapt multora prin cap.
Andrei UDIȘTEANU
Adaugă un comentariu