Celor bolnavi de inimă
Pastila de după 15 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Celor bolnavi de inimă 0Dacă ne-am ghida după principiul „mai răruț, că-i mai drăguț”, totul ar merge de minune. Să ne uităm la copiii care descoperă McDonald’s mai repede decît alfabetul, la doamnele care urmăresc telenovelele mai mult decît pe propriile fiice și la bărbații care transformă cîrciumile într-un depozit monetar pe termen nedefinit.
În acest caz, relațiile sînt după chipul și asemănarea noastră și, din păcate, unii confundă devotamentul și loialitatea cu un oracol strălucitor, de pe vremea adolescenței. Unde mai este farmecul atunci cînd tu te prezinți în fața persoanei iubite mai ceva decît un client la bancherul său, care deja-i știe toată povestea?
Oricît am rîde de clișeele pe care le aplicăm în aceste situații, ne este greu să acceptăm că unele dintre acestea ar putea fi adevărate. Nu degeaba o bună parte din filmele care-ți cresc glucoza din sînge au drept povață „păstrează ce-i mai bun pentru final”. De exemplu, bărbații din istoria lumii, pe vremea cruciadelor sau a războaielor, erau plecați pe front luni sau ani întregi. Cînd să se certe monarhul cu regina sau cînd să o decapiteze (cazul lui Henric al VIII-lea), dacă își împărțea timpul între arme și ambuscade? Mari surprize au avut și soldații care s-au întors, după încheierea Primului Război Mondial, cînd și-au găsit nevestele în fostele lor locuri de muncă, prin fabrici și uzine. Poftim și emanciparea.
Distanța poate să strice relația doar dacă persoana iubită nu mai vrea. Cînd nu mai dorește, poate să stea și la un metru depărtare, că tot îl va părăsi. Sîntem hulpavi, ca niște copii în fața unei vitrine cu ciocolată belgiană, atunci preferăm să sufocăm omul. Cei mici nu știu dacă pralinele-s mai bune decît batoanele, deci le iau pe toate. Poftim și cauza diabetului zaharat.
George GURESCU
Adaugă un comentariu