Pactul kilometrilor

Pastila de după Niciun comentariu la Pactul kilometrilor 0

Prima dată am auzit de ea cînd e­ram la o oră de fizică. Învățătorul, un bă­trînel gîrbovit, dar cu un orgoliu pî­nă la cer, mîzgîlea ceva de ne­în­țe­les pe tablă. Dar o făcea cu atîta pasiu­ne, încît ne minunam cu toții, mai ar­ticulam cîte o vocală neinteligibilă,mi­mam interesul și ne ieșea atît de bi­ne, încît, la final, încuia ușa clasei și ne urmărea pe toți din spate satis­fă­cut, cu chipul scăldat în speranțe.

Mă rog, în timpul lucrărilor, cînd ne ve­dea fețele schimonosite de nerozie, îi fugea bucuria ca tăunul cu pa­iul, dar as­ta e o altă poveste.

La vîrsta la care încă zburdam prin curte după fulgul de păpădie, a­so­ciam termenul cu șotronul pe care îl desenam cu o cretă albă pe asfalt. Ce zarvă se mai isca de la pătrățelele a­lea care, dacă le făceam mai mari, ni se păreau „îndepărtate” și tre­buia să ne zvîrlim picioarele cît e zi­ua de lun­ă ca să ajungem la final. Ce mi-o mai luam atunci în freză de la „mai-marii” terenului de joacă! În plus, nici dungile nu-mi ieșeau drepte niciodată, parcă eram blestemată. Cînd începeam să rod creta de asfalt, in­tram într-un fel de transă și-mi a­min­tesc că mă tot duceam, aplecată cum eram, pînă mi se înfunda creta în țărînă. Dar o luam de la capăt. Me­reu am perceput distanța ca pe ce­va foa­te concret, precis. Știam că e vor­ba de unități de măsură exacte, pre­cum centimentrul, multiplii și sub­multiplii a­ces­tuia și cam atît. De a­casă, din camera pe care o îm­păr­țeam, de ne­vo­ie și silită de părinți, cu sora mai mi­că, evitam să mă gîndesc la lucruri abstracte. De cele mai mul­te ori, dă­deam a lehamite din mînă și a­­dor­meam cu „O mie și una de nopți” sub pernă.

Am început să o măsor în altfel de mărimi abia atunci cînd m-a lăsat ta­ta cu ochii umflați de plîns în pra­gul ușii. M-a sărutat fugar pe frunte și s-a întors peste trei ani, ca apoi să plece ia­răși. Cu distanța m-am împăcat. Mi-a mai rămas să mă înțeleg cu timpul.

Lina VDOVÎI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top