De ce scriu

Opinia de la centru Niciun comentariu la De ce scriu 1

N-aș fi avut nici o altă șansă să cunosc bunătatea pură, acum sînt si­gur de asta. Bunătatea aceea de ca­re – după o anumită vîrstă – nu mai bă­nuiam pe nimeni. Dacă n-aș fi scris, n-aveam ce să caut în curtea plină cu stupi pictați a lui Mihăiță But­na­ru, gospodar din Costuleni (Re­publica Moldova), apoi în bu­că­tă­ri­a lui călduroasă, nu i-aș fi ascultat niciodată vorbele despre neamuri des­părțite de o apă.

Țin minte că a­fa­ră bătea un vînt de februarie, la ra­dio se vorbea despre scoaterea sîr­mei ghimpate de pe Prut, iar Mi­hă­iță Butnaru – la cei 66 de ani ai săi – zicea că de acum sigur o să fie bine, că abia așteaptă să facă o baie în apa aceea interzisă. Femeia îl con­trazicea cu blîndețe, spunea că n-are cum să fie chiar așa, sigur o să fie niș­te reguli. N-o să se supere nimeni pen­tru o baie în Prut, spera însă bă­trînul de lîngă ea, întors la suflet de copil.

Dacă n-aș fi scris, n-aș fi petrecut noaptea aceea fără de dimi­nea­ță la etajul 11 al Spitalului Uni­ver­sitar, în camera de gardă a doc­torului Florin Chirculescu, de a­co­lo de unde se vede mai tot ora­șul, de o parte și de alta a Dîmboviței. Era la puțină vreme după ce un om mu­rise cu zile la spitalul din Sla­ti­na, iar medicul Chirculescu așe­za­se pe blogul lui o lungă scrisoare des­chisă, în care vorbea despre sis­temul defect care îi transformă pe el și pe colegii lui în țapi ispășitori pentru tot ce-i negru – adevărați a­sa­sini cu halate albe –, despre cum i-au plecat mai toți tinerii din sec­ție și cîte altele. În noaptea aceea îmbibată de fum de țigară, cu puțin înainte să se facă ora pentru acciden­te rutiere, doctorul Chirculescu era de gardă și vorbea despre faptul că și el și-a adunat, în vreo 20 de ani de chirurgie, cimitirul lui personal. „Ideea e însă ca cimitirul ăsta să fie cît mai mic. Dacă nu gîndești așa, nu poți merge mai departe”, zicea el. Fără să-l fi știut pe acel medic, n-aș fi avut nicio șansă să cunosc since­ri­tatea și responsabilitatea.

Demnitatea aștepta și ea să fie transcrisă de pe reportofon sau agen­dă în suflet și apoi pe bucata de hîr­tie virtuală. Am aflat despre ea de la Silviu Răileanu, un șomer din Ba­cău, marele cîștigător al unui concurs care i-a adus pîine pentru tot res­tul vieții. Din cele cîteva mili­oa­ne pe lună ale sale, a preferat să dea rată la bancă decît să fie privit ca un milog cu restanțe la întreținere. Pe stradă merge întotdeauna drept: nu e el vreun șmecher, dar nici n-a stat niciodată la mila altuia, fie că se chea­mă administrator, primar sau Guvern.

Sînt lucruri mărunte, adunate prin cine știe ce sertare ale minții și pe hîrtii de ziare vechi. În ziua de azi, e colecția mea personală de în­vă­țături despre viață.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top