De ce scriu
Opinia de la centru 15 noiembrie 2010 Niciun comentariu la De ce scriu 1N-aș fi avut nici o altă șansă să cunosc bunătatea pură, acum sînt sigur de asta. Bunătatea aceea de care – după o anumită vîrstă – nu mai bănuiam pe nimeni. Dacă n-aș fi scris, n-aveam ce să caut în curtea plină cu stupi pictați a lui Mihăiță Butnaru, gospodar din Costuleni (Republica Moldova), apoi în bucătăria lui călduroasă, nu i-aș fi ascultat niciodată vorbele despre neamuri despărțite de o apă.
Țin minte că afară bătea un vînt de februarie, la radio se vorbea despre scoaterea sîrmei ghimpate de pe Prut, iar Mihăiță Butnaru – la cei 66 de ani ai săi – zicea că de acum sigur o să fie bine, că abia așteaptă să facă o baie în apa aceea interzisă. Femeia îl contrazicea cu blîndețe, spunea că n-are cum să fie chiar așa, sigur o să fie niște reguli. N-o să se supere nimeni pentru o baie în Prut, spera însă bătrînul de lîngă ea, întors la suflet de copil.
Dacă n-aș fi scris, n-aș fi petrecut noaptea aceea fără de dimineață la etajul 11 al Spitalului Universitar, în camera de gardă a doctorului Florin Chirculescu, de acolo de unde se vede mai tot orașul, de o parte și de alta a Dîmboviței. Era la puțină vreme după ce un om murise cu zile la spitalul din Slatina, iar medicul Chirculescu așezase pe blogul lui o lungă scrisoare deschisă, în care vorbea despre sistemul defect care îi transformă pe el și pe colegii lui în țapi ispășitori pentru tot ce-i negru – adevărați asasini cu halate albe –, despre cum i-au plecat mai toți tinerii din secție și cîte altele. În noaptea aceea îmbibată de fum de țigară, cu puțin înainte să se facă ora pentru accidente rutiere, doctorul Chirculescu era de gardă și vorbea despre faptul că și el și-a adunat, în vreo 20 de ani de chirurgie, cimitirul lui personal. „Ideea e însă ca cimitirul ăsta să fie cît mai mic. Dacă nu gîndești așa, nu poți merge mai departe”, zicea el. Fără să-l fi știut pe acel medic, n-aș fi avut nicio șansă să cunosc sinceritatea și responsabilitatea.
Demnitatea aștepta și ea să fie transcrisă de pe reportofon sau agendă în suflet și apoi pe bucata de hîrtie virtuală. Am aflat despre ea de la Silviu Răileanu, un șomer din Bacău, marele cîștigător al unui concurs care i-a adus pîine pentru tot restul vieții. Din cele cîteva milioane pe lună ale sale, a preferat să dea rată la bancă decît să fie privit ca un milog cu restanțe la întreținere. Pe stradă merge întotdeauna drept: nu e el vreun șmecher, dar nici n-a stat niciodată la mila altuia, fie că se cheamă administrator, primar sau Guvern.
Sînt lucruri mărunte, adunate prin cine știe ce sertare ale minții și pe hîrtii de ziare vechi. În ziua de azi, e colecția mea personală de învățături despre viață.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu