Nerăbdători după dezastru
Șah-mat 15 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Nerăbdători după dezastru 1Și încă sîntem pe Pămînt, în viață, fără nici o rachetă care să ne treacă pe la geamurile dormitoarelor. Războiul mondial a fost amînat, apocalipsa stă la colț și ne așteaptă, iar polii magnetici ai pămîntului încă nu ne-au stricat ecosistemele. De atîta amar de timp așteptăm să ni se întîmple ceva, iar de cele mai multe ori ne gîndim la cîte un cataclism sau o anarhie. Deja avem o criză care nu mai vrea să ne părăsească, iar societatea se degradează pe zi ce trece.
Obosiți, sătui și lipsiți de orice dorință de a face sau întreprinde ceva, ne mulțumim cu critici și vizionări prelungite ale politicienilor de la televizor. Nimic bun nu se mai întîmplă în lumea asta, ar spune o bună parte din oameni. Dar, din fericire pentru noi, cei care nu ne încrunțim frunțile încontinuu, motive tot mai găsim. După 15 ani de stat în care nu a avut voie să-și părăsească domiciliul, disidenta birmaneză Aung San Suu Kyi a fost eliberată de autoritățile militare din Myanmar. La auzul acestei vești, cei mai mari lideri ai lumii n-au contenit să aclame din nou dreptul la libertate, iar pentru președintele american, Barack Obama, ea a devenit erou.
Iar cînd am crezut că sîntem atotcunoscători, din Peru au venit înregistrările video cu un trib din pădurea amazoniană a cărui existență nu știa mai nimeni. Pentru cercetători, întîlnirea cu aborigenii a însemnat, după cum a mărturisit chiar unul, o adevărată întoarcere la propriile-i rădăcini. Dincolo de modul de viață primitiv, în filmările autorităților s-au văzut chipurile acelor oameni neatinși de criză, de greve sau de apocalipse inventate.
Una din lecțiile pe care trebuie să le învățăm într-un final e că viața nu se învîrte numai în jurul anarhiei imaginate. Chiar și țara asta, așa de a dracului și nesuferită cum este, cu tot cu guvernul corupt și opoziția fantastică, societatea tot mai mișcă un pic. Săptămîna trecută s-a relansat platforma online a „Alianței pentru o Românie curată”, din păcate nu se va putea face curat ca în acea campanie „Let’s do it, Romania”, însă lucrurile pot căpăta un alt contur. Și mulțumirea vine atunci cînd vezi că un om ca Alina Mungiu Pippidi, care-i jumătate din timp plecată în Germania, tot își mai arată interesul pentru țară. Iar în loc să dăm primul comentariu pe forum cu „de parcă asta ar rezolva ceva”, să știți că acceptă și voluntari. Nu compar acum acest eveniment cu eliberarea disidentei birmaneze, însă parcă cursul societății nu se schimbă după neroziile din Palatul Parlamentului.
George GURESCU
Adaugă un comentariu