Trei clipe din viața Anei

1001 de chipuri Niciun comentariu la Trei clipe din viața Anei 1

Cineva spunea că un poet își creș­­te singur aripile. Ana și le-a cres­cut de cînd avea 14 ani și cu ele și-a lu­at zborul spre București. „Me­reu mi-a plăcut cum sună cuvintele ro­mâ­nești, sînt diferite de ale noastre, au altă muzicalitate”, îmi spune tî­nă­ra basarabeancă, ascultînd cum propriile cuvinte „cîntă” așa cum îi pla­ce.

Chipul ei copilăresc e veșnic ve­­sel, are un zîmbet îndrăzneț și vor­beș­te mereu gesticulînd, de parcă alt­fel nu s-ar face înțeleasă.

Dar spune că nimic din ce face în prezent nu o ca­racterizează. E studentă la două facultăți, Jurnalism și Zootehnie, dar nici una nu îi permi­te să își crească aripile în continuare. E mereu ocupată, așa îmi spune, dar în tonul vocii nu se găsește nici o ur­mă de entuziasm. Acesta se aprinde cînd vorbește despre perioada pe­tre­cu­­tă la București, unde a fost actriță la o trupă de teatru. „Cînd urc pe sce­nă, mă descarc de toată energia ne­ga­tivă”, îmi spune scăpînd un oftat, pri­­vind printre mesele din Dublin Pub.

În spatele scenei însă, Ana este o visătoare. Adună toate sentimentele în vîrful unui stilou și le aranjează pe hîr­tie cu migala unui pictor. Îmi spu­ne că nu poate scrie decît cînd e su­pă­­rată, dar cu toate acestea, este un om fe­­ricit. A publicat două volume de po­­ezii pînă acum, e destulă tristețe pen­tru un suflet ca al Anei. Însă pri­ma carte care a apărut în rafturile li­bră­riilor acum cinci ani „nu mă mai reprezintă. Nu mă regăsesc în nimic din ce a apărut acolo, nici măcar din asta”, și face un semn spre car­­tea de pe masă învelită într-un car­­ton lu­cios, albastru, semnată Ana Pano­vici. Același nume va apărea pe al treilea volum pe care vrea să îl scoa­tă. „Se numește «Sfîrșit de autograf» și îi este dedicată unui băiat. Este sin­gurul alături de care am scris cînd­va poezii” și vocea i se subțiază pe măsură ce îmi povestește.

Ultima semnătură

Mai soarbe puțin din ceaiul ne­în­dul­cit, își drege vocea și îmi recită to­tuși o creație proprie. Cu vocea gră­bită, ținînd ochii întredeschiși parcă pentru a vedea versurile undeva pe ple­oape îmi spune repede poezia „Eu sînt femeie”. „Am învățat-o pentru că a trebuit să mă prezint cu ea la un concurs, altfel nu aveam răbdarea să o rețin”, îmi spune ea pufnind în rîs.

Pentru Ana, viața nu se scurge, ea țîșnește ca lava unui vulcan proaspăt tre­zit din somn. Îmi spune că nu îi pla­ce să stea degeaba o clipă, „trece via­ța pe lîngă mine și eu o ratez”. De as­ta niciodată nu a avut curajul să se a­puce de scris un roman, „deși ma­ma m-a sfătuit. Eu scriu cînd îmi vine in­spirația, atunci și doar atunci”, îmi mărturisește ea pe un ton serios, cate­goric.

Înainte să plecăm îmi semnează vo­lumul „Clipe” al cărui ochi de pe co­pertă ne-a urmărit toată seara. „Sper să te regăsești printre aceste rîn­duri ale sufletului meu”, mi-a scris ea. Eu sper să nu fie acesta ultimul autograf pe care îl dă.

Cristina BABII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top