„În Familie”, varianta NBC

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la „În Familie”, varianta NBC 0

Cine ar putea uita vreodată se­ria­lul acela care se voia a ne învăța pe la 7-8 ani să discernem binele de rău, să înțelegem că nu e bine să fu­măm, mai apoi, cînd am mai cres­cut (și actorii, de altfel) că se­xul premarital e un mare păcat, să nu trecem strada pe roșu, să nu cum­părăm droguri ori să nu dăm pe­treceri cînd părinții sînt plecați în concediu, mai ales pentru că vreu­nul din frații mai mici ne vor da de gol?

„Al șaptelea cer” era te­le­novela protestantă cu iz de oră de di­rigenție ridicată la absolut. Uni­ver­sul familiei în anii ’90 era fun­da­­ția pe care se ridicau toate celelalte concluzii moralizatoare ale fie­cărui episod. 

Ei bine, instituția familiei arată complet altfel în anul 2010. Ori, cel puțin așa e imaginat de cei de la NBC, care au dus conceptul de se­rial „de duminică după-masă” în polul opus. „Parenthood” este po­ves­tea unei familii normale. Dacă pornim de la premisa că „normal” e un termen cu predilecție relativ. Un bu­nic cu probleme serioase de fu­rie, o bunică cu tendințe hippiote, pa­tru copii cu familii de la cea mai ste­reotipică la cea mai dis­func­țio­na­lă.

Sarah Braverman, unul din per­sonajele filmului, ia curajoasa de­cizie de a-și părăsi soțul excesiv de boem, luîndu-și copiii adoles­cen­ți și se mută în orașul natal, în casa părinților, unde începe o viață de la zero. Totul e în regulă, ex­cep­tînd faptul că e ușor labilă emo­țio­nal, începe idile cu foști colegi de li­ceu sau profesori de la școala co­pii­lor săi și are o fiică nevrotică, încercînd mereu să îi intre în gra­ții. Este într-o continuă rivalitate tacită cu doi dintre frații săi cu co­pii și căs­nicii perfecte (cel puțin în aparență) și se integrează cu greu în orice mediu fără să intre într-o si­tuație jenantă. Dincolo de asta, puz­­deria de personaje creează le­gă­tu­ri de familie, dispute infinite de etică, se pierd și se descoperă de pe o zi pe alta.

De apreciat este însă faptul că, spre deosebire de majoritatea serialelor de acest gen care au ca unic scop final acela de a ne reconstrui ego-ul, povestea Bravermanilor este una profund imperfectă. Nici un personaj nu este în definitiv po­zi­tiv și există un caracter uman de­se­nat în linii subtile în jurul perso­na­jelor, devenind net mai credibili în fața exemplului de familie per­fec­­tă de mai sus. De departe, începi să crezi că producătorii au pus un pariu că pot să identifice toate conflictele între generații care pot surveni într-o familie, generație cu ge­ne­rație, de la primele probleme de adap­tare la grădiniță, pînă la aventurile amoroase ale bunicului.

>Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top