Averea lui: meteoriții
Opinia de la centru 30 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Averea lui: meteoriții 5Ține în mînă cîte o bucată din spațiu în fiecare zi și nu i se mai pare extraordinar. Nu-și amintește să-și fi dorit vreodată să se facă astronaut, însă i-a plăcut geologia atît de tare, încît după două facultăți, prima în Instalații și a doua în Automatică, s-a decis să mai facă una, pentru sufletul lui.
„Primul meu meteorit a fost un Gibeon, octaedrit fin, metalic, căzut în Namibia, care avea 50 de grame. L-am cumpărat prin poștă în 1994 de la un colecționar din Alaska pe cîțiva dolari. Așa am ajuns să am peste 1000 de bucăți, toate cu certificate de autentificare internațională însă majoritatea sînt găsiți de mine”, mărturisește cercetătorul.
Răzvan știe viața fiecărei pietre din colecția personală. Pe mulți dintre ei a dat bani grei și spune cu umor că dacă ar fi să-și vîndă toți meteoriții și-ar cumpăra casă în centrul Parisului. „Cel mai scump meteorit pe care l-am vîndut a fost un achondrit negrupat, de origine asteroidală, pe care l-am dat cu 800 de euro gramul. Iar cel mai scump cumpărat de mine a fost un meteorit marțian, pe care am dat un preț echivalent a 3000 de euro pe gram. Nu este o afacere deoarece nu caut să fac bani din asta, am o firmă de construcții de care mă ocup și din asta trăiesc”. Este singurul român care a intrat în Asociația Internațională a Colecționarilor de Meteoriți și a adunat peste 1.000 de roci extraterestre, majoritatea găsite în Sahara. Spune că România nu este țara propice pentru cercetările lui. Și-a petrecut mult timp căutînd meteoriți în Africa de Sud și Sahara, ultimul loc fiind cel de care s-a atașat involuntar.
Clasificările meteoriților și le face la Northern Arizona University (Universitatea din Arizona de Nord), deoarece în laboratorele din Europa durează prea multe zile. În România este prea scumpă cercetarea și este primitivă, la Cluj o analiză a unui meteorit cu izotopi costă cîteva mii de euro pe izotop, după spusele acestuia, și nu merită. „În Sahara media căderii este de 10 meteroriți pe kilometrul pătrat, pe timpul geologic pe care ni-l permite regiunea. Ei pot fi mai mulți, pentru că pînă la urmă și acolo se distrug, însă totuși se păstrează cel mai bine”.
În ultima expediție din 2009 a găsit cel mai mare meteorit al anului, o chondrită topită la impact de 22 de grame, însă nu este nici pe departe cea mai mare din colecția lui. Are meteoriți și de cîteva kilograme, iar dacă sînt lunari sau marțieni, atunci sînt cu atît mai importanți, deoarece aceștia sînt cei mai scumpi și cei mai rari. Meteoritul lui preferat este unul metalic din care laponii pe vremuri își făceau arme.
Paula SCÎNTEIANU
Adaugă un comentariu