De ce România nu poate fi wiki

Șah-mat Niciun comentariu la De ce România nu poate fi wiki 1

Dezbaterile despre WikiLeaks din ultima perioadă, presiunile pe care le fac autoritățile americane pentru a îm­pie­dica accesarea acestui site de informații compromițătoare pentru admini­strația SUA a trezit interesul oameni­lor din toate colțurile lumii.

Zecile de mii de informații clasificate care au apărut aici au stîrnit pînă și atenția oamenilor politici de pe întreg mapamondul. Președintele Ru­si­ei, Med­vedev a profitat de această o­cazie pentru a arăta cu degetul înspre SUA și politica agresivă pe care o duce.

Nu este surprinzător faptul că nici România nu lipsește din adresele se­cre­te ale administrației americane. Ofi­ciali delegați în România au fost instruiți să procure informații despre mediul po­li­tic, slăbiciunile oamenilor politici, ur­mă­rirea evoluției celor care ar putea ur­ma la butoanele care ghidează această țară.

Atitudinea agresivă a ad­mi­nis­tra­ți­ei americane a mers pînă-ntr-aco­lo încît serverul din SUA care găz­du­ia site-ul WikiLeaks a întrerupt co­mu­nicarea, oficialii susținînd că ata­cu­rile permanente ale unor organisme din ex­terior puneau în pericol securitatea in­sti­tuțiilor care și-au găzduit site-urile acolo. Între timp, WikiLeaks și-a gă­­sit sprijin în Europa deși americanii fac lobby pentru ca nici o țară să nu mai per­mită găz­du­irea site­-ului și deci, in­di­rect, accesarea de in­for­mații secrete ale ad­mi­nistrației Bush sau Obama. U­nul din­tre cele mai zgu­du­i­­toare in­for­mații ca­re a apărut a fost înregistrarea unui mă­­cel din­tr-o suburbie din Irak numită Noul Bag­dad.

Aproape 20 de oameni au fost mă­ce­lăriți, printre ei aflîndu-se și doi re­por­teri ai agenției Reuters, cameramanul fiind confundat cu un terorist care du­cea după sine un aruncător de grenade. Toate acțiunea a fost filmată dintr-un elicopter Apache care a executat or­di­ne­le superiorilor și a deschis focul a­su­pra acelor oameni fără să existe vreo amenințare.

Discuția despre ceea ce publică WikiLeaks a ajuns pînă în punctul în care s-a pus în balanță responsabilitatea jurnalistului între a alege să facă o știre sau să protejeze informații cla­si­ficate, de care, poate, securitatea unei țări ar depinde. Granița este extrem de fină. Dar pînă la urmă, finalitatea a­ces­tor informații aruncate cu interes se regăsește în piață – în societatea civilă și felul în care ea se hotărăște să rea­c­țio­neze și să discearnă ceva din avalanșa de informații care izvorăște din mul­ti­tu­­dinea de canale. Societatea america­nă a reacționat dur la imaginile publicate anul trecut, așa cum orice om care prețuiește viața și libertatea ar trebui să o facă.

De multe ori m-am întrebat dacă ar exista un WikiLeaks de România ce s-ar întîmpla. Ar ieși oamenii în stradă în orice piață centrală din orașele mari ale țării să strige „Jos tirania!” sau „Nu războiului!”? Nu cred. Societatea ro­mâ­­­nească nu mai reacționează la nici un stimul, e inertă și atît de preocupată de ceea ce nu există în frigider și pe masa de sărbători, încît întrebările existen­ți­a­le gen „mănînc ca să trăiesc sau trăiesc ca să mănînc?”, nu doar că nu își găsesc răspunsul, dar ele au dispărut din cultura ei spirituală.

Ce s-ar întîmpla dacă ar ieși pe pia­ță informații compromițătoare despre oameni politici, afaceri murdare, contracte oneroase, miliarde de euro aru­n­cate pe geam sau ascunse în vile, pa­la­te și mașini? Nu s-ar întîmpla nimic pen­tru că deja aceste lucruri au fost ară­ta­te de mass-media, iar societatea civilă a preferat în locul unui protest să stea în casă la un meci de fotbal sau să pri­­v­ească „Noră pentru fiica mamei a cărei bu­nică trăiește din telenovele”.

Problema acestei societăți nu se re­găsește în mediul politic, în Palatul Par­lamentului, în cel al Guvernului sau în birourile altor oficiali. Problema es­te emanciparea și lipsa de reacție a unor oameni care trăiesc în această țară precum vitele într-un abator.

Ca să trezești spiritul românilor, in­formațiile WikiLeaks sînt inutile și as­ta pentru că lor le-a dispărut spiritul. Sin­gurul lucru care le-a mai rămas este gri­ja pentru stomac și masa din bucătărie. Ca să ne salvăm pe noi înșine și im­pli­cit România ar trebui să ne transfor­măm mai degrabă într-un popor cu un spirit înfometat, decît unul cu un stomac plin de mîncare.

Andrei CIURCANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top