Gînduri amestecate (I)
Opinia de la centru 7 decembrie 2010 Niciun comentariu la Gînduri amestecate (I) 3– Istoricul Timothy Garton Ash scrie în „The Guardian” despre documentele WikiLeaks: „E visul istoricului. E coșmarul diplomatului. În mod normal, un istoric trebuie să aștepte 20 sau 30 de ani pentru ca astfel de comori să ajungă la el.
În acest caz, cele mai recente telegrame sînt de vreo 30 de săptămîni. Și ce comoară e aici!”. În „Pravda” rusească, cu aceeași ocazie, editorul David R. Hoffman răsucește cuțitul în rana diplomației americane: „Vreau să cred că aceste documente vor schimba America în bine. Fără îndoială însă, trecutul se va repeta: cei care expun crimele guvernului vor fi persecutați și etichetați drept criminali; vor fi create noi legi care să închidă gura disidenților; (…) și se vor găsi noi căi pentru a acoperi adevărul”. Putem s-o luăm ca pe o mostră de umor rusesc.
– E plină țara de patrioți de-o zi. Sînt cei cărora mai tot anul le mijește un zîmbet cînd vorbesc despre Românica – există și varianta cu „k” –, care se întrec să acuze lenea, prostia, manelismul, în general micimea conaționalilor și care abia așteaptă să plece unde or vedea cu ochii, poate chiar la anul. Pe 1 Decembrie, mai toți își pun steagul României la poza de profil de pe Facebook și împart cu generozitate link-uri cu „Treceți batalioane române Carpații”. După acest tur de forță al kitch-ului, se întorc în Românica. N-am auzit cuvînt mai urît.
– Șeful administrației de la Kremlin, Serghei Narîșkin, a aterizat sîmbătă noapte la Chișinău, pentru a se întîlni cu trei dintre liderii partidelor din noul Parlament. Numai premierul Vlad Filat – liderul celui de-al doilea partid ca mărime după comuniști – a fost lăsat deoparte. Moscova pare să fi renunțat la orice urmă de discreție și se aruncă în vîrtejul negocierilor post-electorale. Formula agreată de Federația Rusă – o coaliție între democrații lui Marian Lupu și comuniști – e însă minată de dezvăluirea privind oferta lui Vladimir Voronin către fostul său discipol: zece milioane de euro pentru ca Lupu să se întoarcă printre „roșii”. În momentul de față, dacă Lupu face acest pas, pe el va scrie „vîndut”, și alături va fi trecut și prețul aproximativ.
– Covoare moi și tocite, în care talpa să-și poată face culcuș de-o secundă. Scări cu balustradă, sub care să se audă cîteva șoapte ale unui alt culoar, ale unui alt etaj. Pahare cu picior, un miros ușor și amestecat de mîncare. Numere aurite la uși, și dincolo de ușă să aștepte un frigider mic, prosoape albe, șampoane la plic, săpunuri de-un deget și genți desfăcute pe jumătate. Minunea unui hotel nu-i legată de confort: pur și simplu, fiecare e-o viață de unică folosință. Din cînd în cînd, omul are nevoie să ia cîte o viață cu împrumut, laolaltă cu o cheie numerotată.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu