Ziua unui ciudat „turnător”

Opinia de la centru Niciun comentariu la Ziua unui ciudat „turnător” 0

Trebuie să fi fost o zi destul de întunecată cea în care Julian Assan­ge, cel mai căutat om al mo­mentului, și cîțiva dintre colaboratorii Wiki­Leaks au ajuns în Reykjavik, Islanda. Vre­­mea de acolo nu e printre cele mai prie­te­noase, e mai mereu plin de nori gri, dar ce loc mai bun pentru a pu­ne la cale un atac împotriva ar­ma­tei americane poți găsi în afară de ăsta?

Întuneric era, pe alo­curi, și pe cerul Islandei, mai ales a­co­lo unde vulcanul Eyjafjallajökull scuipa fum și cenușă, „întuneric” era și prin re­dac­­ți­ile lumii, prea ocupate să re­la­te­ze cum traficul aerian a fost blocat de erupție ca să mai vadă dincolo de nor.

Acoperirea echipei era perfec­tă. Assange i-a spus proprie­ta­ru­lui ca­sei închiriate că echipa e una de ziariști veniți să scrie despre vul­can. A tras draperiile și s-a ba­ricadat între programe de calcula­tor. Abia a mîncat, a dormit sau a vorbit cu cei din preaj­mă. Re­vis­ta „New Yorker” relatează momen­tul: în acel „buncăr” – Assange și ai săi au decriptat și editat, au cu­rățat și potrivit pentru pu­bli­ca­re un filmuleț numit „Crimă co­laterală”.

În imaginile filmate de pe un elicopter de luptă american apă­rea cum piloții, cu aerul relaxat al u­nor jucători de „Counter Strike”, tră­geau la nimereală în ceea ce ei numeau „insurgenți”. Printre cei u­ciși: doi jurnaliști Reuters și cam toți civilii care s-au nimerit prin preajmă. In­clu­siv niște co­pii aflați într-o dubiță sosită să ajute răniții. Filmul a fost lansat pe In­ter­net, a stîrnit valuri. Și era încă devreme, „marea lovitură” cu te­­le­gramele diplomatice secrete pu­bli­cate de WikiLeaks venea abia pes­te cîteva luni.

N-a fost de fapt decît o zi de mun­­că obișnuită pentru Julian Assange. Julian, un tip de 39 de ani, cu pielea de un alb ireal și o privire glacială ca­re nu ascunde atîta simpatie pentru ra­sa umană încît să-și riște pielea în repetate rînduri publicînd informații clasificate. Un copil cîndva tîrît de părinții actori ai un teatru de a­ma­tori prin toată Australia, pe un­de îi ducea munca. Școlit pe unde a­teriza, mai mult de mamă, decît de profesori. Un adolescent care s-a apucat de spart site-uri, probabil dintr-un spi­rit dictat de viața fără prea multe re­guli impusă de mic. Nimic nu anun­ța pe atunci că Ju­lian avea să treacă pe lista „most wanted” a Interpol. Că va înfuria toți puternicii lumii. Dis­cur­sul lui de acum e unul care repetă „vrem o societate mai bună”. Pri­virea devine prin fotografii un pic mai obosită, dar tonul de prin in­ter­viuri rămîne unul calm. E ce­va eroic în toată imaginea asta și re­vista „Time” se pregătește să-l nu­­mească „omul anului”.

Rămîne totuși, cumva patetic, un mic eveniment conex. Mama lui Ju­lian, Catherine, se plîn­gea zilele tre­cute la un post austra­li­an: „Să nu-l vînați. E băiat bun, mul­te sînt minciuni despre el”. Pro­ble­mele din Co­reea de Nord sau Iran păleau, u­man și firesc, pentru cîteva secunde, într-o dramă de familie. Consecințele și dezba­terile se topeau aiurea și cum­va ironic în grijile unei mame pentru un copil plecat de acasă.

Andrei UDIȘTEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top