Un altfel de noră pentru mama

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Un altfel de noră pentru mama 1

Un reality-show care pune față în față tipologii umane di­fe­rite într-o manieră balzaciană. Cî­te un Gob­seck, un Goriot sau un Ras­­ti­gnac ce încadrează emisiunea în aceeași categorie cu cele ca „No­ră pentru mama” sau „Fata lui tata” joacă prost roluri de iubiți, avari sau părinți buni devenind niște erori franțuzești transpuse în România secolului al XXI-lea.

Fiecare ediție are un conflict în care sînt puse față în față in­te­resele materiale și cel sentimentale. Altfel spus, „Eu am bani, măi băiete!” și „Dar eu o iubesc, domnule” sînt cele mai des întîlnite re­plici. Cu o ase­me­nea politică, producătorul a reușit, de fapt, să creeze o serie de „trailere” pentru niște telenovele românești care au încercat să facă ceea ce a făcut Florin Șer­ban în „Eu cînd vreau să fluier, fluier”, să exploateze ac­tori amatori.

Unul dintre „babacii” prinși în hora interculturală spune într-un cadru cu imagini din Delta Du­nării că el se mîndrește „cu trei lucruri, Ionuț, băiatul meu, barca asta mare din spate și tatuajul de pe umăr”. Am­bar­ca­țiu­nea respectivă era o șalupă us­ca­tă de timp, iar pe antebrațul ars de soare al lipoveanului era o ancoră desenată strîmb. În tot acest timp omologul lui, cus­crul, încearcă să îi explice că fata lui, „la care nu i-a lipsit niciodată nimica”, nu trebuie să ajungă „sclavă în casă” pen­tru că me­ni­rea ei este să devină medic, lucru pe care aceasta l-a aflat ulterior.

Așa-zișii actori se scaldă în cli­șee și se ceartă nu doar cu cole­gii de platou, ci și cu limba româ­nă care este terfelită de fie­care dată cînd o „doamnă bine” se gîn­dește că fiica ei se află în „se­ches­tru asigurat”, în loc de sechestru asigurator, privind-o ca pe un obiect sau cînd pe­ți­to­rul este un „infractor sadea”. Si­tua­țiile în care apar Feți-Fru­moși, Cenu­șă­re­se sau artiști să­raci apar săptă­mî­nal cu deosebi­rea că, față de po­veș­­tile co­pi­lă­riei, că binele nu în­vin­ge niciodată.

Românii au puterea, cu astfel de emisiuni să schimbe pro­verbe străvechi. Deci, dacă po­po­rul vrea pîine și circ, îi dăm „Să te prezint părinților”.

Victor ILIE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top