Sărbători americane, cu portocale și șosete

Opinia de la centru Niciun comentariu la Sărbători americane, cu portocale și șosete 1

Am înghițit astă-noapte, în m­i­ros de coji de portocale și cu o cană de ceai în mînă, vreo patru filme, unul după altul, toate despre Cră­ciun. Pe unele le-am revăzut, pentru că mă apucă, întotdeauna, în­ai­n­te de sărbători, nebunia hollywoodiană. Mă­nînc tot felul de lungmetraje si­ro­poa­se, în alb și roșu, în spi­ritul săr­bă­torilor, clișee mai dulci decît tur­ta dulce, gîdilături ecra­ni­za­te, toate pentru o sărbătoare fabricată tot la te­levizor.

Încă m-am abținut să nu încep înainte de 1 decembrie, nu se ca­de. Dar de acum pînă în Crăciun, mă alerg printre pelicule cu oameni ca­re toată viața au făcut rău și n-au mi­luit săracii, ca să-și revină, prin mi­nu­ne, în Ajunul Crăciunului, și să scoa­tă de la ciorap toată mărini­mia pe care n-au folosit-o cînd era necesar. Devenim toți mai buni și trimi­tem SMS-uri cu cîte 2 euro pen­tru diverse cauze. E ca o stre­chi­e gene­ra­lizată pe care n-o putem stăpîni, ca­re face bulbuci în noi doar în luna de­cembrie, ca o sticlă de Co­­la agitată înainte. Am văzut vecini bă­tîn­du-se pe luminițele de Cră­ciun, ca apoi să-și dea seama că alt­ce­va contează, îndrăgostiți sub brad, moși ca­re jefuiau mall-uri. Po­­vești mai sim­ple de atît nu putea în­chi­pui nici echipa știrilor de la ora cinci.

Mai grav este că și alții fac la fel. Cum trecem de Ziua Na­țio­na­lă care oricum habar n-avem pentru ce se mai ține, pentru demon­stra­ți­i­le mi­litare sau pentru fasolea cu ciolan, ne îmbuibăm cu flo­ri­ce­le­le de ghea­ță de pe ecrane. O in­dus­trie uriașă, se­zonieră, care ne fa­ce să împo­do­bim ca­sa ca pe o sor­covă și să închidem a­poi lumina, ca să nu vină colin­dă­to­rii.

Eu una mă las purtată de nebu­nie ca să fac în ciuda Moșului hi­dos ca­re m-a speriat an de an. Vi-i ami­n­tiți pe Moș Crăciunii cu mas­că și halat roșu în loc de costum? Mi-am dorit întotdeauna unul dră­guț ca la te­le­vizor, că ce-mi punea în punga de cadouri, nici nu avea im­por­tanță. Cîți dintre voi s-au bucurat la parfuma­te­le portocale și pe­re­chi­le de șosete ca de cea mai nouă jucărie teleghidată. Ce bine mai suna „teleghida­tă” în coada ori­că­rei jucării!

Mergeam cu colinda și tare ne mai distram. Ne băteam cu zăpadă și ne supăram pe vecinii care nu des­chi­deau ușa. Acum ne-am mutat Cră­ciunul la mall sau în fața te­le­vi­zo­rului. Trăim iluzia orașului, în­cer­­cînd să ne rescriem copilăria, în­căr­­cîn­du-l cu prea multe amintiri, ca un brad cu prea multe ghirlande.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top