Terapia începe în Bali

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Terapia începe în Bali 1

Cînd o ziaristă merge la un tă­măduitor să scrie un articol despre leacurile din Bali, India, întîm­pla­rea se dovedește a fi mîna destinului. Liz Gilbert (Julia Roberts) are o re­ve­lație cînd aude învățăturile vra­ciu­lui și se trezește prinsă într-o căs­nicie în care nu se mai regăsește.

Cam așa se poate rezuma povestea eroi­nei filmului ins­pirat după cartea cu ace­­­lași nume. Istorisirea clasică a femeii care divorțează și pleacă într-o că­lătorie pentru a se găsi pe sine este conturată în jurul cîtorva cu­vinte pe care le învață în timpul pe­trecut în Italia.

„Eat. Pray. Love” de­finește de fapt cele trei faze prin ca­re personajul trece pentru a se accepta pe sine. Merge dincolo de a singulariza po­vestea și o transformă în a tuturor celor care nu își găsesc locul printre oameni.

După ce Liz trece prin primele do­uă etape ale găsirii echilibrului,  sa­vurează cu toate simțurile gustul mîn­cărurilor italienești și se scufundă în rugăciune și în ore de meditație, ultima parte a filmului devine previzibilă. Mai exact, după o oră și jumătate în care dintr-o clipă în alta, publicul se așteaptă să apară Făt-Frumos și să o salveze pe ero­i­na pierdută pe drumul propriei odisei. Cînd își găsește în sfîrșit calmul, scriitoarea nu acceptă iubirea pe care Filipo, un portughez trecut și el prin durerea unui divorț, i-o oferă, crezînd că ar dezechilibra balanța stabilizată cu atîta greutate.

Ceea ce nu înțelege, îi este arătat de tămăduitorul ei, la care s-a întors pentru această ultimă etapă: „uneori, să-ți pierzi echilibrul din cauza iubi­­rii face o viață echilibrată”. În­toarcerea la bărbatul care o iubește este momentul în care, deși prin discursul său devine un clișeu, este încununat de toate învățăturile pe care un om aflat în suferință le poate des­coperi și trăi.

Prin intermediul călătoriei personajului, publicului îi este dat să va­dă cadre care surprind substanța a  trei civilizații diferite și, în același timp, să respire un aer familiar.

Cristina BABII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top