Cea mai tristă victorie
Pastila de după 18 ianuarie 2011 Niciun comentariu la Cea mai tristă victorie 0Să fie clar de la început, sîntem dușmani. Ne aflăm mereu de părți diferite ale baricadelor, sau, mai bine zis, ale catedrelor roase de timp și de pixurile celor mai plictisiți dintre noi. Ne vînăm unii pe ceilalți încă de la începuturi, atunci cînd cerculețele nu ne ies perfecte și tabla înmulțirii nu vrea să intre de nici un fel în căpățînile noastre zburlite.
Cu cît creștem mai mari, cu atît mai ascuțite devin săgețile războiului: noi cu poreclele și pionezele pe scaun, voi cu doiul și ședința cu părinții.
Primele coșuri complică și mai mult situația și cu cît mai tare țipați la noi, cu atît mai puțin vă auzim. Și nu mai zic cît de penibil ne simțim cu toții la lecția aia de biologie, despre pistil și stamină: voi roșiți în fața clasei și încercați să păreți cît mai serioși, iar noi roșim de rîsul care parcă ne iese și pe urechi. Între timp, noi nu stăm degeaba, inventăm noi tehnici și metode ca să vă păcălim cît mai original. Iar la bac, în loc să avem învățate toate „operele marilor scriitori români” și cartea de conjugare a verbelor pe de rost, însușim doar partea cu cele mai șmechere tehnici de copiat, pe care n-am să le scriu aici, de dragul camarazilor, care mai au de trecut prin focul a tot soiul de examene, teste, etc.
Studenția ne pare cea mai frumoasă pentru că avem impresia că nu vă mai pasă dacă am citit sau nu toată bibliografia de la finalul cursului. Sîntem prea mulți și ne lăsați în pace, n-aveți cum să faceți față unei armate atît de numeroase. Aveți un singur leac pentru noi, cu efecte pe termen îndelungat: cinciul de trecere.
Iar acum, cînd sînt atît de aproape să cîștig acest război, mă întreb ce se va întîmpla cu noi, discipolii, cînd nu vom mai avea cu cine să luptăm, cui să inventăm porecle și pe cine să mințim că „desigur, am citit cursul”. Cum trăiesc oamenii mari?
Anastasia CONDRUC
Adaugă un comentariu