Fenomenul „Dilema” este o întîmplare frumoasă în media românești

Interviu Niciun comentariu la Fenomenul „Dilema” este o întîmplare frumoasă în media românești 2

În postura jurnalistului care a trecut prin redacția BBC România și care adună în fiecare săptămînă povești pentru un desert savuros în „Dilema Veche”, Selma Iusuf vorbește fără să-i tremure vocea atît despre greșelile unui începător, cît și despre ale celor care au îmbătrînit în breaslă. Redactorul-șef la SBS Media Broadcasting zîmbește complice studenților și trădează rareori rigorile imprimate de BBC. Pentru că în redacția „Dilemei” a învățat să se joace cu cuvintele și că niciodată nu poți avea prea multă libertate.

OPINIA VECHE: Cu ce radio te trezeai cînd erai mică ?

SELMA IUSUF: Pe vremea cînd eram eu mică, era un singur ra­dio: radioul public. Nu erau toate FM-urile din ziua de azi. Și o să fac o pa­ran­teză pentru că trebuie să pomenesc și de Europa Liberă pe care toa­tă lumea îl asculta sub pătură. Era vre­mea cînd acolo era singura informa­ție și cea pe care o așteptai în vremuri de dictatură.

O.V.: Cînd ai încetat să iei no­ti­țe pe hîrtie sau să scrii ciorne în favoarea calculatorului sau a ma­și­nii de scris?

S.I.: N-am renunțat și n-o să re­nunț niciodată la scrisul de mînă, de­și sîntem cu toții mereu cu calculato­rul în față și uneori ai impresia că nu mai știi să scrii cu un stilou, cu un pix. Personal, îmi place să scriu de mî­nă și mi-a plăcut întotdeauna.

O.V.: Ai mai găsit în presa ul­ti­mi­lor ani reportaje care să atingă su­flete ?

S.I.: Da, am găsit. Deși aici e o li­nie foarte fragilă pentru că e foarte u­șor să cazi în patetism, în tristeți ief­tine și nostalgii induse. Dar se mai găsesc reportaje autentice din care poți extrage viață.

Cititorul meu este extrem de critic

O.V.: Și unde se face granița din­tre patetic și autentic?

S.I.: Cred că orice privitor, ci­ti­tor, ascultător cu bun simț reușește să își dea seama. Sînt capabili să spună „aici e puțin exagerat, apasă cam ta­re pedala ”.

O.V.: Se pierde umanul din jurna­lism?

S.I.: Nu ar trebui. Dar acum de­pin­­de și cum definești umanul pentru că jurnalismul este despre oa­meni, la urma urmei. Fac presă pentru că vreau să le spun unor oameni niște lu­cruri care îi interesează, îi a­fec­tea­ză, le schimbă sau nu viețile. Totuși, si­gur, depinde de măiestria unui jurnalist dacă reușește să se facă înțeles și să ajungă la cititorul sau as­cul­tă­to­rul lui.

O.V.: Pentru cine scrii legendele urbane?

S.I.: Eu sînt o bucățică insignifian­tă din redacția aceasta, scriu un tex­tuleț pe săptămînă și îmi este publicat acolo. Și nu ascund faptul că îmi face foarte mare plăcere să îl scriu pen­tru că – și o să fiu foarte sinceră – oamenii ăștia m-au lăsat să mă joc. La BBC, de exemplu, nu puteam să mă joc. Nu interesa pe nimeni în jurnalele mele de știri ce cred, ce am vă­zut pe stradă. Era un tip de informa­ție depersonalizată și era și normal să fie așa. Aici mi-au dat voie să mă joc și încerc să o fac cu umilință și modestie, atît cît pot să o fac. Pe cititorul meu îl văd în primul rînd extrem de inteligent și de informat, dar, dincolo de toate astea, îl văd ex­trem de critic. Lucrul ăsta m-a speriat întotdeauna și va continua să mă sperie.

O.V.: Crezi că ai prea mul­tă libertate în textul din „Dilema”?

S.I.: Ah, niciodată n-o să ai prea mul­tă libertate în scris. Este absolut OK așa cum e. Oricum fenomenul Dilema este altceva în media ro­mâ­nești. E acolo, e singular și e o în­tîm­pla­re frumoasă.

BBC m-a învățat o lecție a umilinței

O.V.: Cum te-ai simțit cînd ți-ai auzit prima dată vocea la radio?

S.I.: Groaznic. Nu m-am recu­nos­cut și oricum mi-a fost foarte tea­mă. Țin minte cînd am intrat prima oa­ra live cu un buletin de știri la BBC, care dura o eternitate, un sfert de oră. Am crezut că mor. Nu știu cum au trecut cele 15 minute. A fost oribil.

O.V.: Ți-a fost vreodată frică de microfon?

S.I.: Întotdeauna. Pentru că nu am reușit niciodată să uit că dincolo de el există un om sau o mulțime de oa­meni. Astfel, întotdeauna am sim­țit o povară a responsabilității și asta mi-a dat o oarecare teamă pe care u­ne­ori am reușit să o stăpînesc, alteori nu. Și singura modalitate de a te vinde­ca mai mult sau mai puțin este ex­pe­riența anilor. Nu spun că intri într-o rutină, dar te ajută.

O.V.: Există o discrepanță vă­di­tă între experiența BBC Rom­â­ni­a și cea de pe canalele media a­u­toh­tone?

S.I.: A fost o diferență în sensul că BBC-ul are niște reguli foarte cla­re, sînt scrise negru pe alb, există un ghid de norme al BBC destul de gros. Oamenii care l-au scris au încercat să-și imagineze orice situație în care poate fi pus un jurnalist și au încercat să o clarifice, să o pună pe hîrtie. Este ca în cazul unui steward pe a­vi­on. Sigur că aici intervine și propriul simț de răs­pun­dere și judecata ta prin care filtrezi toate lu­cru­ri­le a­sta. Dar la baza tu­turor ai regulile la care te poți în­toar­ce în orice circumstan­ță.

O.V.: Cum te-a schimbat experiența BBC?

S.I.: M-a făcut mult mai responsabilă pentru acțiunile mele și pentru vorbele care-mi ies din gură. Și m-a în­vățat, în acelașit timp o lecție a umilinței. BBC-ul nu a făcut jurna­liști vedete, ci a făcut niște oameni ca­re au muncit din greu să dea o in­for­mație corectă, verificată, onestă și e­chilibrată ascultătorului. Genul a­ces­ta de jurnalism te obligă să ai și un anume stil de viață. Nu puteai să vii a doua zi obosit la muncă și nu pu­teai să vii neinformat, să nu știi ce s-a întîmplat în timpul dintre mo­men­tul în care ai părăsit redacția și pînă cînd te vei fi întors a doua zi.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top