Îi lipsea PNL-ului puțin „Felix”?
Cap în cap 18 ianuarie 2011 Niciun comentariu la Îi lipsea PNL-ului puțin „Felix”? 0Dacă ar fi să ne luăm după demografice, după experiența celor douăzeci de ani de pluripartitism, alegătorii liberalilor par dintre cei mai conștienți de propriile dorințe, de propria ideologie, au cel mai bine definit modelul de societate pe care și-l doresc. Plîngerile liberalilor cîrcotași de pînă acum: partidul s-a tot aliat cu cine nu trebuie, ba chiar a acționat ca un partid de stînga ca să cîștige capital electoral consistent și după 2007 etc. Reținem însă că liberalii par a fi aleși ceva mai puțin haotic decît partidele rivale, PDL și PSD, specialiste în colectat voturi „nehotărîte”.
Alianța PNL și PC este cu atît mai nefericită, în acest caz. Dincolo de argumente precum „oricum n-aveam nevoie de sprijin media pentru că televiziunile particulare de știri sînt ani-guvernare”, gestul liderului Crin Antonescu mi se pare extrem de arogant chiar față de alegătorii săi. Nu e prima dată cînd nucleul dur de cetățeni liberali sînt trădați. Dar de data asta sînt ignorați absolut gratuit, fără nici un folos electoral. Alianța cu Voiculescu îi folosește strict liderului. Adevărații săi „dușmani” sînt în partid. De Băsescu se poate apăra și singur. Dar de Tăriceanu, de Orban, de Adriana Săftoiu – cu alte cuvinte de vocile critice din propriul partid – nu se poate apăra decît prin filtrul mediatic. Nu-i mai trimite la televizor, îi expune prin intermediul Antenelor doar pe aceia care sînt asumat „oamenii președintelui”. Era un moment perfect pentru eliminarea unei anomalii precum Partidul Conservator, niciodată intrat prin forțe proprii în Parlament. Mai mult, era un moment bun pentru stîrpirea seminței de „berlusconism” care amenință mediul politic românesc din ce în ce mai centrat pe manipulare televizată și din ce în ce mai rupt de proprii alegători.
De ce a ținut Crin Antonescu să-l ia pe Voiculescu sub aripă? Simplu: toate partidele l-au avut aliat la un moment dat, pentru că frica de alegători e atît de mare printre politicienii noștri încît cred că unica modalitate de a-i mișca în favoarea lor este prin intermediul telecomenzii. Antonescu mai suferă și de sindromul dictatorial conferit de tot soiul de rezultate bune în sondajele din ultimii ani, sondaje care pot păcăli multă lume. S-a văzut încă de la ultimul congres PNL că Antonescu nu vrea decît uniformitate și univocitate, Orban sau Tăriceanu fiind lăsați fără milă în off side prin impunerea votului pe liste pentru conducerea partidului.
Au fost voci critice care au vrut să-l oprească pe Antonescu, dar a fost prea tîrziu. Omul luase deja hotărîrea. Cînd un lider începe să se ascundă de cei pe care îi conduce, mai rămîn două soluții pentru impunere: cumpărare sau dominare prin forță. Crin nu are acces la prima (nu e la putere, nu poate da funcții), așa că încearcă prin televiziuni să o pună în practică pe a doua. Nu va reuși decît să-și tot slăbească partidul. Și să slăbească opoziția în general. Dorința PSD-ului de a se lipi de acest nou cuplu politic este cu atît mai inexplicabilă. Oamenii opoziției nu înțeleg că tot ce au de făcut ca să cîștige următoarele alegeri este să stea liniștiți, să se curețe de compromisuri vizibile precum „Felix” și să aștepte data votării. Se pare însă că cel mai greu sfat pentru un politician român este următorul: „ai răbdare!”.
Costi ROGOZANU
Adaugă un comentariu