Boala colecționatului
Șah-mat 18 ianuarie 2011 Niciun comentariu la Boala colecționatului 1La intrare e o ușă de tablă ruginită pe la colțuri. „Nu vă speriați, s-a stricat un pic yala și am eu o combinație, trebuie să bag un pic mîna într-o anumită poziție”, se scuză Cristi și își dojenește ușa cu cîteva vorbe spuse printre dinți. Înăuntru nu se văd pereții, sînt tapetați cu sute de cutii puse una peste alta. Sîntem în depozitul domnului inginer Cristi, printre colecții adunate în mai bine de 40 de ani.
„Colecționez conștient de pe la șapte ani. Aici am cutii de chibrituri din anii ’50, mai sus sînt permise vechi de conducere din vremea comunistă, în cutiile alea sînt jucării. Uite, ăstea sînt niște albume pe care le-am cumpărat dintr-un tîrg, au fotografii pe care și le-a făcut cineva de-a lungul vieții. E un francez care s-a născut pe la începutul lui 1900”, își prezintă Cristi în mare 1% din colecții. „Boala” a moștenit-o de la tatăl său și el un colecționar împătimit. Nu ia la întîmplare orice și cunoaște în detaliu istoria fiecărui obiect din colecție. Cel mai mult ține la jucării, în special la cele românești pe care le-a găsit destul de greu, iar ca să facă una bună a trebuit să cumpere trei.
Monopoly – Gospodarul comuniștilor
A adunat peste 10.000 și se gîndește să deschidă chiar un muzeu. „Nu există o istorie a jucăriilor făcute pe timpul comunismului. Încerc să găsesc date prin arhivele fabricilor, însă nu e foarte ușor, odată cu închiderea lor, au dispărut. De exemplu, puțini știu că pe vremea comuniștilor se vindea și în România, Monopoly, un joc considerat „nepotrivit” de comuniști. Însă ei l-au preluat și l-au adaptat, au schimbat băncile cu CEC-ul și a devenit din Monopoly – Gospodarul”, știe colecționarul Cristi. Una dintre cele mai vechi jucării pe care o are este o făbricuță de pe la 1900. „Mi-a dat-o un medic din Brașov, tatăl lui a avut-o. Era foarte interesantă, funcționa cu spirt, făcea abur și acționa un sistem mecanic care punea în mișcare de exemplu un muncitor care bătea cu ciocanul la piatră”, explică Cristi.
Despre vînzarea jucăriilor nu se poate discuta. Au fost cîțiva care au întrebat timid cam cît ar costa, însă nu le-a dat niciun răspuns, se fac doar schimburi.
Casa Poporului a crescut numărul colecțiilor
Valoarea colecțiilor sale spune că nu a stat niciodată să le calculeze și crede că această va crește cu timpul. „La noi, cum aude cîte o explicație despre un obiect mai vechi pe care îl are din întîmplare prin casă, cum se apucă să-l scoată la vînzare cu prețuri mai scumpe decît valorează aurul”, crede colecționarul. În fiecare săptămînă, de cel puțin două ori bate tîrgurile bucureștene de antichități. „Înainte mergeam și prin țară, ajungeam la Ploiești, chiar și la Cluj. Multe dintre obiecte au fost cumpărate de pe vremea lui Ceaușescu. Eu am copilărit în Rahova, iar în anii 80, cînd au început demolările pentru a se construi Casa Poporului, sute de oameni care aveau case în calea buldozerelor mergeau la tîrguri. Aveau podurile pline cu tot felul de lucruri pe care nu le mai puteau lua cu ei și le dădeau”, își amintește inginerul.
Bani pentru a mai adăuga cîte o piesă bună la colecție și-i cîștigă dintr-un atelier de mobilă pe care îl are împreună cu un prieten. Din cauza crizei economice, anul trecut a mers destul de slab și speră ca în 2011 să meargă mai bine, iar în paralel cu lucrările să crească și colecțiile. Și dacă s-ar putea, să facă cîte un muzeu pentru fiecare.
Ionuț FANTAZIU
Adaugă un comentariu