Cel mai mare… din toate timpurile
Opinia de la centru 18 ianuarie 2011 Niciun comentariu la Cel mai mare… din toate timpurile 0„Voievodul limbii române” nu mai cîștigă nici o bătălie. Pare să fi apus steaua lui, după el mai suspină cîte o adolescentă, nu citind vreo poezie, ci uitîndu-se la poza în care are părul frumos gelat, ca un John Travolta, fără Olivia Newton John. „Arăta bine, nu?”, ar spune cîte o copilă de 13 – 14 ani care nu mai poate să mai asculte recitările triste ce bat dinspre catedră.
„Dacă unu și cu unu, nu mai vor să facă doi, Eminescu este chipul infinitului din noi”, vuiau stadioanele la Cenaclul Flacăra, în timp ce mîini ridicate tremurau în cor, asemenea unei farfurii cu piftie, zdruncinată de o mînă nesigură. „Eminesc…”, tuna Adrian Păunescu. „Uuu”, completa stadionul. Și versurile se repetau ca o bandă de magnetofon zgîriată, pînă cînd Adrian Păunescu începea să pară că aduce tot mai mult cu Bivolaru, deși nu semăna deloc.
Acum pe stadion vine Holograf sau Shakira, coapsele se unduiesc, nu se mai cîntă despre „Emi-nes-c…” „Uuuu”, dar lumea repetă alte versuri fără noimă și parcă unu și cu unu vor din ce în ce mai tare să facă doar doi. La Ipotești, în fiecare an se comemorează „poetul nepereche”, ba chiar se organizează și cîte un „știi și cîștigi” pentru școlari, cu întrebări din viața și opera „poetului atins de aripa geniului”. Niște consilieri dintr-o localitate din țară au dat și o hotărîre de consiliu prin care și-au propus să recite poeziile „celei mai strălucite personalități a culturii românești”. Și au îngăimat serios și emoționați versurile „patriotului ardent”, în primărie, ca în inima unui cenaclu. În școli, copiii sînt adunați pe holuri sau în sălile de festivități și puși să recite și ei, vrînd-nevrînd, cîte una dintre „capodoperele” poetului.
Cînd se apleacă asupra paginii de caiet ca să trîntească un comentariu, din peniță nu ies decît metafore stufoase care să mulțumească profesoara de română, smulgîndu-i un suspin și să fie demne de celelalte scorneli abracadabrante asociate cu numele „românului absolute”. Elevii nu mai știu să citească și să înțeleagă de capul lor o poezie, nici s-o simtă, pentru că orice „mi-a plăcut” e infinit mai puțin decît „jertfa și jertfirea lui Eminescu”. Ni s-a făcut rușine de cuvintele simple, așa că împopoțonăm grotesc orice lucru căruia i s-ar potrivi poate cel mai bine cuvîntul „frumos”. Dacă ne încurcăm cu lucrurile prea mari, pe care nu le putem pricepe, atunci „Eminescu să ne judece”.
Andreea ARCHIP
Adaugă un comentariu