Massimo și Mart, într-un Pontiac
Opinia de la centru 18 ianuarie 2011 Niciun comentariu la Massimo și Mart, într-un Pontiac 1Nu știm încă mare lucru despre Massimo și Mart, așa că o să ni-i imaginăm deocamdată gonind împreună, doi puștani într-un Pontiac din 1959, și o să lăsăm decorul pentru mai târziu. Nu știm nici de ce Massimo se temea că Mart l-ar urî și acum, la 40 de ani după ultima întîlnire.
A fost vorba de o plecare neanunțată, ceva de genul ăsta. Undeva la jumătatea lui octombrie 2010, Mart îl regăsise pe Massimo după cum se obișnuiește în contemporaneitate, pe Facebook. „Mi-a fost dor de tine, prietene! Trebuie să prindem timpul din urmă”, așa i-a scris atunci Mart pe perete.
Astăzi, Massimo pare o variantă de Moș Crăciun, după cum observa fiul său cînd îi văzuse poza de profil. Un Moș Crăciun cu zîmbet diabolic, avea să completeze bătrînul. „Am fost ziarist tot timpul ăsta. Mai întîi la Genova și apoi, din 1995, la Roma. M-am pensionat din cauza crizei (au tăiat 84 de oameni), dar sînt în continuare consultant. După ce am avut un atac de cord, mi-au pus două stenturi coronariene și acum mi-e bine. Copiii sînt la liceu, se descurcă”.
Cînd i-a venit rândul să-și rezume viața în cinci rînduri, Mart a început prin a menționa că are o barcă de pescuit industrial în Alaska. „Am făcut în așa fel încît, dacă la început eram plecat mai tot timpul anului, acum lucrez cam șase săptămîni pe an. Am două garaje pline. Să zicem că hobby-ul meu e să adun motoare și să meșteresc în garaj. Am cinci motociclete, șase mașini, două camionete și patru cîini. Trăiesc pe 12 acri de pămînt, așa că-mi alerg cîinii din mașinuța de golf. Copiii mei locuiesc în Phoenix (Arizona) și amîndoi sînt bine. Sînt mîndru de ei. În momentul ăsta, viața e bună cu mine. P.S.: Am și un vehicul italienesc: o motocicletă Agusta”. Massimo avea să completeze: „Da, dintotdeauna ai fost nebun cu mașinile”.
Să zicem mai departe că Massimo și Mart au condus de nebuni pe autostrăzi, apoi pe drumuri mai mărunte, că soarele obișnuia să lase scântei pe capota lungă a Pontiacului și pe spatele crestat al acelei mașini care semăna întrucîtva cu un cal diavolesc și că asfaltul se topea sub roți și se ducea în valuri mari, către margine. Cînd prindea undele, radioul împărțea muzica lumii în rock și restul, iar pielea scaunelor se lipea de pielea omenească, iar asta nu era cea mai neplăcută senzație cu putință. Claxonul scotea un sunet ciudat, un fel de ding-dong, ca un clopot, și oamenii de pe trotuare sau din benzinării întorceau capul mirați, să vadă doi puștani rîzînd la bordul unei mașini care se lungea și se făcea nevăzută în aceeași secundă.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu