La război, înapoi

Informare Niciun comentariu la La război, înapoi 1

Cum ar putea Dumitru Pru­na­riu, singurul român care a zburat în spa­­țiul cosmic, să își justifice că­lă­to­ria? Acesta nu găsește nici un document cu privire la activitatea sa mili­tară din perioada septembrie 1977-mai 1981, timp în care s-a pregătit și a efectuat zborul.

Totuși, întrebarea lo­gică care urmează este de unde știm noi că a fost în spațiu, dacă el nu poate să ateste acest lucru? Atunci, vor­bim de un complot mediatic, și România nu a trimis niciodată pînă a­cum vreun om în spațiu. Ceea ce pa­re o aberație. Dacă așa stau lu­cru­rile, statul a fost îndreptățit să îi taie pen­sia de militar cu 70% din ce a con­tribuit pînă acum la contul de a­si­gu­rări sociale.

Cazul astronautului român a fost me­diatizat zilele acestea, după ce „MApN a postat pe site-ul instituției situația recalculării pensiilor mili­ta­re, pe baza adeverințelor de venit, pî­nă miercuri (…) Astfel, din cele 3.272 de dosare ale pensionarilor cu carieră mi­litară completă, toate pensiile de pî­nă în 3.000 de lei cresc, a­di­că pentru 1.913 pensionari militari, iar, în ca­zul pensiilor peste 3.000 lei, pentru 717 cresc, iar 642 scad” (Me­dia­fax, 19 ianuarie).

Cele mai mari reduceri le vor simți cîțiva dintre magistrați și pi­loții militari retrași din activitate, dar și militarii pensionați în cadrul procesului de restructurare cerut de A­lian­ța Nord-Atlantică, acțiune în­ce­pu­tă încă din 1998. „Majoritatea s-au re­tras pe baza Legii 164-2001 pri­vind pensiile militare de stat, special con­cepută pentru acești pensionari. Re­glementarea nu prevedea nici o vîrstă minimă, așa încît s-au pensio­nat și militari de numai 40 de ani, cu o sumă reprezentînd, în medie, 70% din venitul ultimei luni. Acum, ei pierd, fiindcă recalcularea prevede pen­­tru stagiu complet o vechime de 20 de ani și o vîrstă de 55 de ani” (A­de­vărul, 20 ianuarie).

În urma refuzului Guvernului de a aplica hotărîrile Înaltei Curți de Casație și Justiție care suspendă re­­calcularea pensiilor, membrii Sin­di­catului Cadrelor Militare Dis­po­ni­bilizate nu renunță la marșul de pro­test anunțat pentru 24 ianuarie în București.

După ce Emil Boc a susținut joi că astfel sînt eliminate sistemele speciale de pensie din unele domenii, pre­ședintele Traian Băsescu a discutat du­minică la Palatul Cotroceni cu pre­mierul și cu miniștrii Finanțelor, In­ter­nelor și al Apărării. Acesta a de­clarat că „decizia ICCJ privind recalcularea pensiilor militare trebuie respectată” (Hotnews, 23 ianuarie).

Întîmplător sau nu, cadrele mili­tare vor protesta în aceeași zi în care, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor și în Țara Românească. A­celași care a or­ga­nizat armata ro­mâ­nă modernă.

Georgel COSTIȚĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top