O dispută istorică

Opinia de la centru Niciun comentariu la O dispută istorică 1

Chiar și cînd nu e în sala de lec­tură, bibliotecarul hușean Con­stan­tin Donose vorbește în șoap­tă, așa că între cuvintele lui se stre­coară cu u­șurință ticăitul unui ceas. E unul din­­tre actorii principali ai u­nei dispute vechi, cu parfum de provincie: re­pre­zintă tîrgușorul în bătălia cu Bîr­la­dul pentru „paternitatea” lui Alex­an­dru Ioan Cuza. Oficial – dacă e­xistă așa ceva în istorie – Cuza e ad­judecat deocamdată de Bîrlad, o­raș bine sus­ți­nut la nivel academic și des­tul de bogat cît să dea bani pe statui și pe panouri „branduite”.

Sînt însă cîteva vorbe care nu-i dau pace lui Constantin Donose: „Un învățător a mers la domnul Di­nu C. Giurescu – unul dintre sus­ți­nătorii Bîrladului – și i-a zis: «Dom­nule, dacă tatăl domnitorului locuia în Huși și dacă moșia o avea la Bar­boși, copilul nu putea să se nască de­cît la conac sau în Huși!». Și domnul Giurescu i-a zis: «Ai dreptate, așa este! Dar nu ac­cept să credem că creatorul Ro­mâ­niei moderne s-a năs­­cut într-un tîrg necăjit ca Hușul sau într-un cătun de țigani. Îi stă bine la Bîr­lad!».”

Dovezi în favoarea Hușului se găsesc, numai să stai să le cauți. Fa­miliei domnitorului a avut și o casă în buricul tîrgului, declarată monument istoric în vremea lui Carol al II-lea. Bibliotecarul scoa­te o schiță a locuinței. „În dormito­rul ăsta se zi­ce că s-a născut. Is­pravnicul se afla dincoace, cu prietenii, aștepta. Și în momentul în care s-a anunțat că doam­na a năs­cut, a tras în grindă. Și domnul Tu­dor Stafie (fost primar al orașului și ultimul locatar al casei – n.r.) spunea: «Am crescut cu îm­pușcătura în grindă». Scrisese cineva în jurul ei: «La nașterea lui A. I. C.». Și i-am zis: «Dom’le, măcar bu­cățica aia de grindă dacă o puteați salva atunci, la demolare…»”.

Cum de-a fost totuși posibilă de­molarea unui monument istoric? Din­tr-un amestec de nepăsare și ghinion istoric, a fost rasă cu doar două luni înainte de Revoluție. „Maria Ro­man (prim-secretar al Comi­te­tu­lui orășenesc de partid Huși – n.r.) nu știa… După ce casa a fost pusă la pămînt, în octombrie 1989, casa de vizavi trebuia și ea demolată. Omul care locuia acolo s-a dus la prima se­cretară și i-a zis: «Ce-ați făcut, to­va­rășa secretară, ați demolat casa lui Cuza! Sînt și eu în planul de demolare. Ce mai contează că-i pe dreapta, că-i pe stînga… Zicem că astalaltă este. Semnați-mi și dumneavoastră cererea». Trebuia să se a­jun­gă cu această cerere pînă la Ceau­șes­cu ca să rămînă în picioare. Și to­va­ră­șa secretară a semnat. Și pînă la ur­mă i-a rămas lui casa în picioare”, povestește Constantin Donose.

Falsa casă a lui Cuza rezistă și acum, sufocată de blocuri. Unii hu­șeni cred și acum că trec pe lîngă un monument. Dacă ar străbate strada care-i poartă acum numele, Cuza ar vedea însă un teren dezgolit care-și așteaptă cumpărătorul, iar mai încolo o sală de sport ridicată în vremea lui Adrian Năstase.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top