O dispută istorică
Opinia de la centru 25 ianuarie 2011 Niciun comentariu la O dispută istorică 1Chiar și cînd nu e în sala de lectură, bibliotecarul hușean Constantin Donose vorbește în șoaptă, așa că între cuvintele lui se strecoară cu ușurință ticăitul unui ceas. E unul dintre actorii principali ai unei dispute vechi, cu parfum de provincie: reprezintă tîrgușorul în bătălia cu Bîrladul pentru „paternitatea” lui Alexandru Ioan Cuza. Oficial – dacă există așa ceva în istorie – Cuza e adjudecat deocamdată de Bîrlad, oraș bine susținut la nivel academic și destul de bogat cît să dea bani pe statui și pe panouri „branduite”.
Sînt însă cîteva vorbe care nu-i dau pace lui Constantin Donose: „Un învățător a mers la domnul Dinu C. Giurescu – unul dintre susținătorii Bîrladului – și i-a zis: «Domnule, dacă tatăl domnitorului locuia în Huși și dacă moșia o avea la Barboși, copilul nu putea să se nască decît la conac sau în Huși!». Și domnul Giurescu i-a zis: «Ai dreptate, așa este! Dar nu accept să credem că creatorul României moderne s-a născut într-un tîrg necăjit ca Hușul sau într-un cătun de țigani. Îi stă bine la Bîrlad!».”
Dovezi în favoarea Hușului se găsesc, numai să stai să le cauți. Familiei domnitorului a avut și o casă în buricul tîrgului, declarată monument istoric în vremea lui Carol al II-lea. Bibliotecarul scoate o schiță a locuinței. „În dormitorul ăsta se zice că s-a născut. Ispravnicul se afla dincoace, cu prietenii, aștepta. Și în momentul în care s-a anunțat că doamna a născut, a tras în grindă. Și domnul Tudor Stafie (fost primar al orașului și ultimul locatar al casei – n.r.) spunea: «Am crescut cu împușcătura în grindă». Scrisese cineva în jurul ei: «La nașterea lui A. I. C.». Și i-am zis: «Dom’le, măcar bucățica aia de grindă dacă o puteați salva atunci, la demolare…»”.
Cum de-a fost totuși posibilă demolarea unui monument istoric? Dintr-un amestec de nepăsare și ghinion istoric, a fost rasă cu doar două luni înainte de Revoluție. „Maria Roman (prim-secretar al Comitetului orășenesc de partid Huși – n.r.) nu știa… După ce casa a fost pusă la pămînt, în octombrie 1989, casa de vizavi trebuia și ea demolată. Omul care locuia acolo s-a dus la prima secretară și i-a zis: «Ce-ați făcut, tovarășa secretară, ați demolat casa lui Cuza! Sînt și eu în planul de demolare. Ce mai contează că-i pe dreapta, că-i pe stînga… Zicem că astalaltă este. Semnați-mi și dumneavoastră cererea». Trebuia să se ajungă cu această cerere pînă la Ceaușescu ca să rămînă în picioare. Și tovarășa secretară a semnat. Și pînă la urmă i-a rămas lui casa în picioare”, povestește Constantin Donose.
Falsa casă a lui Cuza rezistă și acum, sufocată de blocuri. Unii hușeni cred și acum că trec pe lîngă un monument. Dacă ar străbate strada care-i poartă acum numele, Cuza ar vedea însă un teren dezgolit care-și așteaptă cumpărătorul, iar mai încolo o sală de sport ridicată în vremea lui Adrian Năstase.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu