Reporterii atacați cerebral
Punctul pe VIP 22 februarie 2011 Niciun comentariu la Reporterii atacați cerebral 1Venim de la facultate sau de la serviciu, lăsăm geanta la ușă și ne aruncăm în fotolii cu telecomanda în mînă. A devenit un automatism sau mai degrabă o nevoie vitală să ne luăm doza zilnică de informație. Și din confortul fotoliului de piele, cînd așteptăm cu nerăbdare să vedem al cîtelea Guvern face boc, parcă nici nu mai contează cîtă apă intră în cizmele reporterului amărît care transmite de la inundații.
Așteptăm pasiv să ni se răspundă la cele cinci întrebări: cine e mai bogat decît noi?, pe unde se mai fură?, cum se mai copiază la examene?, de ce mai pornește cîte o revoluție?, ce s-a mai întîmplat în fascinantul ținut al Facebook-ului?
Dar nimeni nu se oprește un minut din privitul peste gard în curțile vecinilor de hotare, de continent sau de glob, să se gîndească la ce presiune apasă pe umerii purtătorilor de pix, microfon sau reportofon. Unora le șuieră gloanțe pe lîngă ureche, altora li se trîntesc uși în nas, alții aleargă după miniștri care altminteri vorbesc prea mult, dar de cum îi zăresc intră în silentio stampa, se bagă pe sub piele, oricît de groasă ar fi în cazul unora, și totul ca să ne țină pentru o oră departe de telecomandă, iar Lara Logan, corespondent CBS în Egipt a fost violată și agresată în plină stradă.
Jurnalista din Los Angeles, Serene Branson, a fost aproape de un atac cerebral în timp ce transmitea în direct de la premiile Grammy. Stresul și emoțiile au făcut-o pe Serene să-și piardă coerența în timpul transmisiei. Cuvintele îi ieșeau cu greu, dar tînăra făcea în continuare eforturi să ducă transmisia pînă la capăt. Ea afirma că înainte de a începe transmisia vedea în ceață și gîndea mai greu decît în mod normal.
O altă jurnalistă din Statele Unite care suferă de epilepsie a fost într-o situație asemănătoare, cînd în timp ce prezenta știrile dimineții a făcut o criză și nu a reușit să încheie jurnalul, acesta fiind continuat de o colegă de platou. Sarah Carlson mărturisea că nu mai putea să vorbească, că era conștientă că ceea ce spunea nu are sens și s-a regăsit în videoclipul cu Serene Branson, care a strîns sute de mii de vizionări pe YouTube.
Dacă pînă acum în lumea reporterilor cea mai întîlnită era criza morală, care se lăsa cu încălcat principii și coduri deontologice sau cu migrații dintr-un trust în altul, la timpuri noi, obiceiuri noi. Iar dacă unii nu știau cum să le închidă gura, se pare că stresul și presiunea primului venit cu știrea fac echipă bună în acest sens. Se recomandă veste anti-stres în războiul pentru exclusivitate.
Ramona BALABAN
Adaugă un comentariu