O întîlnire de 30 de ani
Navighează pe-o pagină de carte 22 februarie 2011 Niciun comentariu la O întîlnire de 30 de ani 4„Sînt puțin tatăl tău, puțin prietenii tăi, sîntem în familie. (…) Exiști, deci mă cunoști” – astfel se definește Dumnezeu amicului său, un tînăr în vîrstă de 30 de ani, vînzător într-un sex-shop. În acest sens, titlul, formulat pe un ton ludic și fin ironic, anticipează registrul familiar și detașat în care personajul romanului tratează relația sa cu divinitatea.
Existența banală, dar confortabilă a protagonistului este tulburată într-o seară, cînd Dumnezeu i se înfățișează pentru prima dată și îi dă cele patru lecții de care are nevoie pentru a nu acorda întîlnirii lor „mai multă importanță decît are în realitate”. Acesta îi vorbește cu o atitudine degajată, care neagă imaginile convenționale și orice tipar de gîndire legate de prezența sacrului în viața oamenilor. Și întîlnirea cu Alice, studentă la psihologie și pasionată de Freud, de care se îndrăgostește determină începutul unei existențe ritmate de fericire, iubire și împăcare cu sine. Acest echilibru este clătinat însă de moartea fetei, ce produce o întrerupere a întrevederilor cu Dumnezeu, care se reiau după șase ani.
La fel de dramatic sunt surprinse și pasajele referitoare la suferința omenirii, prin care Dumnezeu trece cu fiecare persoană în parte: „Timpul trece, oamenii suferă. Dumnezeu plînge în brațele mele”. Și relația bine – rău este plastic surprinsă în conversațiile celor doi, context în care Dumnezeu stabilește că „Răul nu există. Există numai Nenorocirea. (…) Binele nu există. (…) Există doar Iubirea. Iubirea nu este o noțiune. Este Absolutul. A iubi înseamnă să fii Om”.
Povestea protagonistului pare să capete finalitate odată cu trecerea timpului, cînd acesta conștientizează maturitatea fiului său, Leo, care își întemeiază propria familie. Asumarea propriei morți se realizează la fel de firesc pe cît erau și discuțiile cu prietenul său: „Moartea ne liniștește fără îndoială (…) cu cît nu-mi dădusem niciodată seama că inima mea bătea, cu atît mai mult absența pulsațiilor este foarte puternică”.
În contextul în care „fericirea nu este un proiect” și „omul e cel care judecă omul”, faptul de a-l privi pe Dumnezeu ca pe un „bun amic”, căruia îi împărtășești cele mai ascunse îndoieli, întrebări sau sentimente devine o alegorie pentru autocunoaștere și împlinire morală.
Elena GHERASIM
Adaugă un comentariu