Transparența TVR. Se poate, dar se vrea?
Cap în cap 1 martie 2011 Niciun comentariu la Transparența TVR. Se poate, dar se vrea? 0De ce este atât de hulită televiziunea publică? Doar din cauza calității programelor? Nicidecum. Un intens exercițiu de transparență reală ar schimba puternic imaginea îmbîcsită a canalelor publice. Nici nu este atît de complicat.
Ce știm despre TVR? Cum este organizată? Cum sînt numiți șefii instituției? Legea de funcționare prevede principiile, dar practica nu se pupă prea bine cu teoria. Inevitabil, la fiecare președinte al TVR, jocuri ascunse marelui public au dictat numirea acestuia. Aceleași jocuri de culise stau și în spatele numirii Consiliului de Administrație. Știe cineva, exact, de ce un partid anume a propus pe cineva? Mergem pe traseul „fabricii” TVR și ne pierdem în ițe încurcate. Cum se cheltuiesc banii televiziunii publice? Explicațiile șefilor se pierd, în cel mai bun caz, în tabele întortocheate din raportul anual de activitate. Alteori, mai simplu se invocă, sec, confidențialitatea unui contract. „Nu putem spune cît a costat un film sau un meci, este confidențial”. Prețurile reale ale unor achiziții se pierd laolaltă cu alte „cheltuieli cu programele”. Ne ajunge, nu ne trebuie mai mult. Dacă analizăm politica editorială, situația este și mai „mocirloasă”. Numărăm invitații din emisiuni și culoarea lor politică, citim printre rînduri știrile, apoi ne uităm la cine conduce acest departament cheie (indiferent de perioadă, nu mă refer la situația de acum).
Și atunci, ce știm despre televiziunea publică? Știm că are o conducere numită pe niște algoritmi politici (dar nu știm subtilitățile acestor algoritmi). Știm că o anume configurație sau un anume context politic se simte în TVR (dar nu ne este clar cum).
Știm că televiziunea încasează bani din taxă (un lucru vital pentru o televiziune publică reală), dar nu știm pe ce îi cheltuiește. Și mai știm că parlamentul poate schimba în totalitate conducerea, respingând pur și simplu raportul de activitate (fără să știm pe ce criterii). Cine ar avea interes ca televiziunea să fie cu adevărat o instituție transparentă? Politicienii, ca să aflăm toate dedesubturile și să putem descifra încurcatele jocuri de putere? Managerii, ca să își devoaleze toate contractele, mai mult sau mai puțin corecte? Nu. Interesul este al nostru, al publicului. Dar noi sîntem doar buni să plătim o taxă. Nu este de ajuns?
Vulnerabilitatea TVR vine și din lipsa de transparență a mamutului cu 3.300 de angajați. Opacitatea ține publicul la distanță. Iar publicul este capitalul de forță al oricărei instituții media.
Petrișor OBAE
Adaugă un comentariu