Mailat. Cealaltă continuare
Opinia de la centru 1 martie 2011 Niciun comentariu la Mailat. Cealaltă continuare 0În ziua înmormîntării Giovannei Reggiani, preotul era preocupat să termine cît mai repede cu slujba de dinainte, „mai puțin importantă”. Femeia fusese ucisă lîngă Roma de un țigan român, pe 30 octombrie 2007, iar ziarele și televiziunile din Italia și din România explodaseră. Se cerea, la grămadă, pedepsirea vinovaților și a celor care ar fi putut deveni vinovați, se coceau legi și se dărîmau cocioabe. Suspectul Romulus Mailat era deja după gratii, dar nu mai era vorba despre el, ci despre ce reprezenta el.
Poate sînt lucruri mărunte, dar demnitatea și respectul nu erau la înmormîntarea aceea, avea să observe Paola, sora victimei. Familia victimei a încercat să schimbe ceva din toate acestea, să rupă cumva lanțul răului. Iar asta i-a surprins pe cei mai mulți, care așteptau măcar un strop de ură. Împreună cu ceilalți membri ai Bisericii Valdeze din Florența – acolo unde locuiește -, Paola a hotărît să facă ceva pentru comunitatea de romi din zonă, să înceapă măcar un dialog cu ei. „Nu putem construi siguranța unei țări pe răzbunare, nu putem crea în felul ăsta o relație cu niște oameni diferiți de noi. (…) Nu trebuie să distrugem, trebuie să construim. Și prin violență nu se poate construi, o știe oricine”, spune Paola Reggiani.
Aici începe povestea Gabrielei. Femeia locuia într-o baracă plină de șobolani, la marginea Florenței. Pînă ca primăria să introducă pedepse zdravene pentru spălătorii de parbrize, Gabriela cîștiga din asta cîte 20 – 25 de euro pe zi. Banii îi ajungeau, spune ea, să-și crească cei doi copii rămași în România.
În noiembrie 2007, Paola Reggiani și Biserica Valdeză i-au întins o mînă de ajutor: au început să-l sponsorizeze pe Marcel (11 ani la acea vreme), fiul cel mare al Gabrielei, cu cîte 100 de euro pe lună, astfel încît băiatul să poată merge în continuare la școală. Se poate zice că e un gest simbolic, dar pentru Marcel și pentru mama sa chiar contează. Băiatul spune chiar că nu-și poate închipui o viață mai bună.
Paola nu e singura din familie care a ales să aibă o reacție pozitivă după toate cele întîmplate. Amiralul Giovanni Gumiero (avansat la gradul de contraamiral în ianuarie 2008 – n.r.), soțul Giovannei Reggiani, lucrase în România chiar în lunile dinaintea crimei. Își făcuse atunci contacte printre reprezentanții unor organizații de binefacere. Prin intermediul lor, a adus un grup de copii dintr-un orfelinat românesc în Italia. I-a plimbat prin portul La Spezia, le-a arătat navele.
A strîns apoi fotografiile și poveștile din acea excursie, a făcut din ele un calendar, iar banii rezultați din vînzarea lui i-a trimis în România, să le fie de ajutor copiilor. Fără spectacol, fără declarații de război.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu