Un sat pe aripile MiG-ului

Opinia de la centru Niciun comentariu la Un sat pe aripile MiG-ului 0

Chiar lîngă dispensarul comunal. La intersecția dintre DJ 703 cu DN 75A, cum mergi spre Siliștea-Gu­mești, satul lui Ilie Moromete. Aici se gîndește un alt Ilie (Calotă, primar din comuna Balaci, Teleorman) să „planteze”, falnic, cu botul în­drep­tat spre o gospodărie aflată în intersecție, ocolind cu aripile stîlpii de î­nal­tă tensiune, un avion de vîn­ăt­oa­re MiG-21, dezafectat.

Ministerul Apărării a hotărît: zece avioane de luptă ce trebuiau să fie casate urmează să devină statui prin parcuri, intersecții sau să marcheze ex­istența unor foste și actuale unități militare prin localități din țară. Așa că unul dintre avioane va „ateriza” la Ba­laci.

Alături de el va sta o casă din ve­chiul ansamblu boieresc din lo­ca­li­ta­te, invadată de bălării, prin care se joa­că copiii. Pe șosea va trece, destul de des, cîte o căruță, cum e cea în care în­cearcă acum să se suie, bombănind, o bătrînă cam amețită, venită aici din satul vecin, Tecuci (fără vreo le­gă­tu­ră cu orașul cu același nume).

Pe Ilie Calotă nu pare să-l in­te­re­seze că plutește un nor imens de ironie asupra întregii idei. Totul a în­ceput acum șapte-opt luni, în urma unui telefon primit de la primarul co­munei vecine, Siliștea-Gumești. Ce­lebra localitate de origine a lui Ma­rin Preda și a Moromeților săi ceda a­pa­ratul de zbor către comuna Balaci. Decizia de a accepta oferta n-a ră­pit prea mult din timpul unei ședințe normale de consiliu local. Bălăcenii s-au gîndit că intersecția centrală e un loc destul de onorabil pentru un fost avion de vînătoare.

Bălăceanul de rînd are tot atîta legătură cu aviația cît are orice ro­mân care a văzut filmul „Top Gun”. „Dar la cît sînt de săraci și necăjiți, orice le dai e bun!”, zice trist Ilie Calotă. Chiar și un avion de vînătoare pe post de statuie. Totuși, viitorul nu pare prea lu­mi­nos pe ulițele comunei. Calotă tocmai dezbătea cu niște consilieri că s-ar putea să fie nevoiți să mai taie cî­te­va ore din timpul alocat iluminatului pu­blic. Pe lîngă cele două ore deja tă­ia­te de pe acum. Pur și simplu bugetul alocat nu-i mai ajunge nici de as­ta, spune Calotă. Și totuși planuri a­par, vise plutesc pe holurile primăriei. Avionul mai lipsea din întreg a­mes­tecul ăsta. „Dar am vrea să ne dezvoltăm tu­ristic!”, aproape că urlă cînd explică primarul. „Că pe toată partea asta, de la Salcia, Didești, sînt persona­li­tăți. Din păcate încă nu ne-am făcut cunoscuți. Chiar n-am ieșit cu nimic în evidență! De asta eu sper ca MiG-ul să fie totuși un punct de atracție”, zice Ilie Calotă.

Are o viziune, lasă să se în­țe­lea­gă. Speră că aparatul, plasat strategic lîn­gă o fîntînă de ipsos deja construită, va atrage turiști prin pustietea din zo­nă. A văzut că, de cînd a apărut col­ți­șorul cu fîntîna de ipsos de la intersec­ție, se mai opresc localnicii. Mai ră­sa­re un zîmbet, mai schimbă o vorbă, mai fac acolo poze pentru nunți și botezuri.

Andrei UDIȘTEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top