„Discursul regelui” – un „speech” de două ore

Opinia de la centru Niciun comentariu la „Discursul regelui” – un „speech” de două ore 1

Nu sînt nici domnițe îmbrăcate su­mar, nici băieți musculoși ași în ka­­rate. Nici figurile celor mai cu­nos­­cuți actori. Nici măcar nu este vorba despre un bîlbîit, în ciu­da opi­niilor generale. „Dis­cur­sul re­gelui” sau mai degrabă „The King’s Speech” este po­vestea absolut minunată a u­nor sen­timente, cusute într-o cuvertură în nuanțe, nicidecum în culori vii.

Obiș­nuiți să fim împroșcați cu me­sa­je cla­re, conturate grobian, să știm de la în­ceput cine poartă mas­ca nea­­gră, fil­mele care sugerează ne par ușu­rele.

Am văzut „Discursul” la cinema, cînd cei care au dat zeci de lei pe bi­let și ceva mai mulți pe floricele, au venit să rîdă la orice mică glumiță. De fapt, să se hăhăie. Dacă lași la o parte asta, nu poți sub nici o formă să ignori umorul personajelor. Ma­jo­ritatea situațiilor comice sînt pro­vo­cate de replicile spirituale ale pro­fesorului de dicție ale regelui care surprinzător, refuză să se adreseze cu „Maiestatea Voastră”, numindu-l pe George al VI-lea simplu „Ber­tie”. Replicile acide dintre cei doi, fe­lul în care acest simplu profesor reușește să intre în sufletul regelui, aruncîndu-i nediplomat adevărul în față este un fel de cireașă de pe tort. Actorii sînt reali, cadrele maiestu­oa­se, muzica jubilează cu ceva bu­căți din Beethoven. Nu e un film des­pre un rege bîlbîit, ci mai de­gra­bă despre surprinzătoarea prietenie între actorul ratat care repară de­fec­tele de vorbire și un rege complexat de acestea, căruia nu i s-a dat niciodată încredere în el.

Un fel de „prinț și cerșetor” în varianta neexagerată și mai puțin ne­realistă. Și cînd al Doilea Război Mondial era inerent, războiul vor­be­­lor era mult mai periculos. Cum să stea liniștit poporul britanic cînd anunțul că țara va intra în război va fi rostit la radio de un bîlbîit ce le es­te rege. Dar britanicii nu au auzit un mesaj ciobit de vreun defect de vor­bire, doar unul înspăimîntător, care-i anunța că ziua de mîine nu e sigură.

La finalul filmului am regretat doar că am venit la cinema să-l văd. E mai degrabă un film liniștit de vă­zut acasă, cu lumina stinsă și fără cronțănit de floricele. Și cînd toți care au văzut filmul înaintea mea se opreau cu: „nu ți-l povestesc, să-l vezi singură”, eu v-am dezvăluit tot ce se întîmplă, convinsă că filmul are prea puțin legătură cu ce se în­tîmplă în el, cît mai degrabă cu ce simți cînd el se termină.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top