Un cutremur nu vine niciodată singur

Informare Niciun comentariu la Un cutremur nu vine niciodată singur 0

Japonia a încasat două lovituri pu­ternice. Vineri, pe coasta de nord-est a insulei a avut loc un cu­tre­mur de 8,9 grade pe scara Rich­ter, la aproximativ 100 de kilome­tri de țărmul nipon și 24,4 km. adîn­cime. Cel mai recent bilanț pro­vizoriu arată că numărul mor­ți­lor ar putea ajunge la 1.800, iar cel al persoanelor dispărute la 10.000. În plus, au fost înregistrate 150 de re­plici ale seismului.

În urma cutremurului, a tsu­na­mi­ului și a riscului de explozii la trei dintre reactoarele nucleare de la Fukushima „autoritățile au eva­cuat 210.000 de persoane din apro­pierea centralei nucleare și cir­ca 380.000 de persoane din zo­ne­le afectate de cutremur și tsunami, precizează un comunicat OCHA (n.r.: biroul ONU pentru co­ordonarea afacerilor umani­ta­re)”, arată Mediafax (13 martie).

A doua lovitură, mai puțin vizi­bi­­lă imediat, a fost încasată de pia­ța economică. Premierul Japoniei a declarat într-o conferință televi­za­tă că situația prin care trece acum țara sa este cea mai gravă din ul­­timii 65 de ani, de la al doilea răz­boi mondial. Bursa de la Tokyo a închis vineri în scădere. Printre com­paniile afectate și care contri­bu­iau cu 8% la PIB-ul Japoniei se nu­mără rafinăriile, fabricile de ma­și­ni și cel mai grav pentru mediu și pen­tru sănătatea populației, secto­rul nuclear. Valorea pagubelor a fost estimată pînă la momentul de față la 34,6 miliarde de dolari (apro­ximativ 20% din PIB-ul Ro­mâ­niei pe 2010).

Și lucrurile nu par să se op­reas­că aici. „Agenția meteorologică ja­po­neză a avertizat duminică asupra exis­tenței unui risc ridicat de apa­ri­ție a unor replici seismice cu mag­nitudinea de 7 grade pe scara Ri­chter pînă miercuri dimineața, eva­luînd această probabilitate la 70%” (Hotnews, 13 martie).

Un comentariu făcut pe site-ul TVR de către un român aflat în Tokyo descrie situația din capitala ni­ponă. „Ieri (n.r. vineri) totul a fost paralizat: toate trenurile au fost oprite imediat, toate liniile de me­trou inclusiv.(…) A început în­cet și după 20 de secunde a început să salte podeaua. Atunci am crezut că în sfîrșit „the long waited one” (en: cel anunțat de mult) a venit. A du­rat enorm. Am realizat cît de no­ro­cos sînt că epicentrul nu a fost în Gol­ful Tokyo. Densitatea popula­ției multiplicată cu puterea cu­tre­mu­rului ar fi rezultat în zeci de mii de victime, Tokyo nu ar fi arătat la fel. Acum majoritatea trenurilor sînt operaționale, jumătate din ma­ga­zine și instituții sînt deschise. Via­ța se reîntoarce la normal, dar pen­tru cei din Sendai (cam 400 km de Tokyo) mai trebuie să treacă zi­le bune pînă se pot întoarce la norma­litate. Doamne ajută! Din Ja­po­nia, 12.03.2011, ora 04:47”.

Georgel COSTIȚĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top