Agonia peștișorului de aur academic
Editorial 21 martie 2011 Niciun comentariu la Agonia peștișorului de aur academic 0Nu există magazine de vise pentru studenții bîntuiți de dorul de ducă și de studiu „serios” pe meleaguri străine. Nu există nici măcar tîrguri care să vîndă accesul sau cheia la niște sisteme cu lustru academic. Poate doar bîlciuri și piețe. Tîrgurile internaționale de universități sînt fascinante și atractive asemenea baloanelor de săpun colorate, care se sparg dacă le umfli prea tare.
RIUF-ul din acest an de la Iași an nu a făcut decît să aducă un plus de dezamăgire celor care sperau să-și împlinească visele de-a deveni pe loc studenți la o universitate de prestigiu, prin intermediul unor spot admissions, ca-n povestirea cu peștișorul de aur care îndeplinește pe loc cea mai mare dorință. Cu o publicitate ademenitoare și cu perspective luminoase, dar cu oferte de mii de ori mai usturătoare decît chiriile sau taxele de cămin și școlarizare de la noi, tîrgul care a căpătat deja tradiție a strîns elevii și studenții în pleiadă. Și le-a servit în mănunchi motive de frustrare academică. Marea Britanie și Statele Unite, unde sînt universitățile cu cea mai mare notorietate, sînt într-adevăr destinații de studiu inaccesibile financiar pentru orice student român „obișnuit”. În țările nordice învățămîntul e gratis, însă viața e îngrozitor de scumpă. Dacă în Franța și Germania ar fi niște oferte mai puțin costisitoare și, în plus, ar exista un sistem de granturi din partea țărilor respective și a unor servicii de schimburi academice, cei mai mulți s-ar putea să se împiedice în necunoașterea neprietenoasei limbi germane și a din ce în ce mai puțin popularei franceze.
Dacă pentru cei care-și doreau să urmeze studiile la licență s-au mai găsit oferte tentante, masteranzii aspiranți au plecat de la RIUF cu o speranță frîntă în plus. Însă, pînă la urmă, de ce ar fi accesul la un vis ieftin și ușor? În spiritul unui aforism, din păcate clișeizat, tot ceea ce merită cu adevărat în viață nu poate fi obținut fără niște eforturi pe măsura idealului. De aceea, cei care-și fac din nădejdea de-a fi studenți un adevărat scop, probabil vor căuta pe cont propriu acele oferte de studiu care li se potrivesc cu adevărat și le sînt nu doar financiar, ci și intelectual accesibile. Știind că ofertele servite de-a gata sînt de obicei un fel de chiftele în care a fost bătucit praful de aruncat în ochii naivilor.
Cei care într-adevăr sînt dispuși și determinați să facă studii de nivel înalt, știu probabil că ofertele de studiu nu se vînd la tarabe. Ele se cîștigă prin ani de studiu în care s-au dovedit a fi fără excepție cei mai buni („best of the best”) și au adunat merite la CV-ul academic. Și în care au cîștigat atenția și prețuirea unor profesori de top, care îi vor recomanda pentru a fi admiși la o universitate cu rezonanță impresionantă. În plus, ei sînt cei care știu că înstrăinarea într-un spațiu academic de peste hotare nu coincide cu preferința pentru o anumită destinație de vacanță, ci cu un travaliu asumat, care implică responsabilitate. Pentru ceilalți studenți, rămîne Balul Mascat de joi, din Sala Pașilor Pierduți, care anul acesta are ca temă „Basmul”.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu