Ce te faci tu, Ianoș, cu Ardealul?

Cap în cap Niciun comentariu la Ce te faci tu, Ianoș, cu Ardealul? 2

Ce să zică ungurii la 15 martie, cînd în acea zi  le-au fost executați ge­­neralii la 1848, și după ce au pierdut Ardealul de două ori, în alte zi­le și în alți ani? O dată în 1918, a do­ua oară după cel de-al Doilea Răz­boi Mon­­­dial.

Un tip cu repetate pro­ble­me la cap, din Miercurea Ciuc, s-a gîn­­dit el să-l spînzure postum pe A­vram Iancu. Tehnic vorbind, flă­că­ul nu poa­te fi acuzat de nimic. A spîn­­zu­rat o păpușă pe care a bo­te­zat-o Avram Iancu. Singurii specta­tori pe care i-a avut la această ce­re­­monie au fost cîțiva copii care au căs­cat gura la el, în timp ce adulții din oraș și-au văzut de alte treburi.

Ti­pul care l-a spînzurat pe Avram Ian­cu mi se pare o per­soană cu pro­ble­me psihice grave. Nu m-aș mira da­că anul viitor și-ar lua singur zi­le­le ca să pară un ma­ghiar căruia îi pa­să de soarta na­ți­ei dezlipite de la pa­tria mamă. Alt­fel, chiar și printre ma­ghiarii rezona­bili, ziua de 15 mar­tie nu-i un prilej de bucurie. Dar nici să-și smulgă și azi părul din cap de disperare. În 1987, mă duc în Un­ga­ria, ca tînăr scri­itor, la un schimb re­ci­proc. Adică din Un­ga­ria veneau niș­te scriitori ti­neri, iar din România se du­ceau cam tot atîția, ca să vadă și unii și al­­ții cum stă­teau lucrurile, din­co­­lo și din­­­coa­ce de Tisa. Era în no­iem­brie. Și mă în­tîlnesc cu niște scri­i­­tori ma­ghiari dintr-un oraș de pro­vin­cie. Eu într-un grup de scriitori ro­mâni, ei în gru­­­pul lor de scriitori. Vor­bim des­pre literatură cît vorbim și pe unul din­­tre ei îl umflă plînsul. Își a­dusese a­­minte că peste cîteva luni era 15 mar­­tie. Mai și băuserăm un vin ro­șu tă­­rișor. Ti­pul zice înlăcrimat: „Ne-ați luat Ardealul!” Eu, ca să-l ajut să-i trea­că plînsul: „Asta e, ce să-i faci?” Po­e­tul nu se lasă. Îi era mai bine Ar­dea­lului sub Ceaușescu de­­cît i-ar fi fost în Un­garia lui Ka­dar? În Un­ga­ria se gă­­sea de mînca­re, era lu­mi­nă și dacă nu-ți plăcea de Kadar, pu­teai s-o spui, fără să te sal­te Se­cu­ri­ta­tea.

Ce să-i zic poetului? Dacă era să discu­tăm despre Cea­­ușescu, era una, dacă vo­ia să dis­­cutăm despre Ar­­deal era alt­ceva. A­dică, mă-n­țe­legi, pînă la Ar­deal! Și azi regret că în discuția aceea nu i-am spus conlo­cutorului meu să ia Ar­dealul, ca să-i treacă plîn­­sul. Un Ardeal cu o ma­joritate ro­­mânească, un Ardeal lo­vit de in­dus­­trializarea stu­pidă a lui Cea­u­șes­cu. Acum însă, cu un Ardeal vlă­guit și sărăcit, re­ve­ni­rea la Un­ga­ria Ma­re ar fi cam a­ce­lași lucru ca re­ve­ni­rea Ba­­sa­ra­biei la România. Adică pa­triotic ar fi OK, dar economic, să ne fer­ească Dum­nezeu. Ceea ce le do­resc să în­țe­leagă și ungurilor care vor Ar­­dea­lul, fiindcă la ei ar fi mult mai na­sol.

Cristian TEODORESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top