O golănie parlamentară

Cap în cap Niciun comentariu la O golănie parlamentară 0

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a trezit spiritul naționalist atît pen­tru cei din Ținutul Se­­cuiesc, cît și pentru cei din afara lui. Fie­ca­re a ales să se bucure cum știe mai bine, prin de­cla­rații politice, ma­ni­­festări de stradă sau făcînd de­mersurile ne­ce­sare pentru obținerea ce­tățeniei maghiare. Și pentru ca sărbătoarea să aibă un ecou mai ma­re, s-a adus în dis­cu­ție ideea a­u­to­no­miei. O poveste cu buni și cu răi, cu idealuri pu­ter­­nice, care nu pare a avea final în viitorul a­pro­piat, ci mai degrabă mai multe intrigi, duse dincolo de granițe.

Miercuri, 16 martie, ar trebui să fie o zi rușinoasă nu numai în istoria Par­­lamentului post-comunist al Ro­­mâ­niei, ci și în istoria opoziției. A­cea­sta nu înseamnă că a fost o zi glorioasă pentru coaliția aflată la pu­tere, ci doar că opoziția a recurs la ter­ti­pu­ri și manevre incorecte pentru a mas­ca un eșec politic.

Eșecul era limpede și anticipat: PNL și PSD urmau să piardă votul a­su­pra moțiunii de cenzură introdusă du­pă asumarea răspunderii gu­ver­na­men­­tale pentru modificarea Codului mun­cii. Mai deranjant era însă faptul că mitingul sindical se dovedise un fi­a­sco total: în ciuda scandalului fă­cut la televiziunile mogulești, lide­rii sin­dicali nu au putut aduna în Pia­ța Con­stituției nici măcar 20% din ce pro­miseseră – adică în loc de cei 50.000 de manifestanți care ur­mau să blo­cheze capitala, abia dacă au fost 10.000, cărați cu autocarele din toată ța­ra. Descinderea domnilor Pon­ta și An­tonescu în mulțime nu a fost nici ea un succes, așa că USL nu putea sus­ține că parlamentarii co­a­li­ți­ei aflate la putere au adoptat o lege în dis­prețul maselor de angajați re­vol­tate. Și atunci trebuia găsită o di­ver­si­une pentru ca eșecul să nu se consu­me în prime-time la televizor, ci tîr­ziu în noapte. Strategii USL nu s-au putut gândi la altceva decît la o di­versiune de tip naționalist, prileju­i­tă de cîteva discursuri în­fier­bîn­ta­te ros­tite cu prilejul zilei de 15 martie. Go­lănia intervine însă atunci cînd des­coperi că mult înfieratul me­saj al pre­mierului Viktor Orban nu con­ți­nea nici o provocare, ceea ce se­na­to­rul PNL, Puiu Hașotti, ar fi tre­buit să știe înainte să se re­peadă să re­dac­te­ze o declarație de protest. Si­lit să re­cunoască a doua zi că nu citise do­cu­­­mentul prim ministrului ungar, dom­nul Hașotti a mărturisit că s-a ghi­dat după articolele apărute în pre­să. Or autorii acestor articole, adesea la fel de superficiali ca oamenii po­litici, nu au fost în stare (sau nu au vrut) să va­dă inserțiile poetice din diferitele dis­cursuri rostite de personalitățile mai mult sau mai puțin oficiale la Târ­gu Mureș sau la Miercurea Ciuc. Așa se face că, în viziunea liderilor USL, Parlamentul României ar fi trebuit să pro­­testeze împotriva po­etului pa­șop­tist ungur Petoffi San­­dor, ale cărui ver­suri au fost invocate în luările de cu­vînt din 15 martie – anul acesta ca în toți anii de altfel, adică și în anii în ca­re PSD și apoi PNL au guvernat îm­preună sau cu sprijinul UDMR.

De altfel, calculul cinic al PSD a fost devoalat de europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu, care a spus: „re­cu­nosc că s-a încercat împingerea PDL într-o situație în care ar fi pierdut oricum ar fi decis”, pentru că un vot în favoarea rezoluției ar fi afectat re­lațiile cu UDMR, iar un vot îm­po­tri­vă l-ar fi costat în Tran­sil­va­nia. PSD nu ea deci preocupat de soarta Tran­silvaniei și integritatea terito­ri­a­lă a patriei, ci strict de  pu­ne­rea în di­ficultate a partidului de gu­ver­nă­mînt. Abil, PDL a refuzat vo­tul, mai ales că întreruperea pro­ce­du­­rii de vot asupra moțiunii fusese în­­treruptă ne­re­gulamentar de pre­șe­din­­tele Se­na­tu­lui, Mircea Geoană, ceea ce re­pre­zintă o golănie supli­men­tară.

r fi stupid ca aceste golănii po­li­­tice, expresii ale lipsei de idei și prin­­cipii, să inflameze relațiile între ro­mâni și maghiari. Aceste relații nu au fost niciodată perfecte, pentru că moș­tenirea istorică nu le ajută, iar po­liticienii din România și Ungaria au înțeles adesea să le speculeze în mod inconștient și uneori chiar cri­mi­nal. Ele se mențin însă într-un ca­dru acceptabil, iar conflictele între co­munități nu izbucnesc decît dacă sînt stimulate de oamenii politici. Laszlo Tokes este strident, dar nu poa­te schimba granițele României, iar Viktor Orban nu-și poate permi­te să o facă, în calitate de lider po­li­tic responsabil în cadrul UE. De altfel, Ungaria sprijină România în e­for­­turile sale de a fi admisă în spațiul Schengen, semn că una este politica de stat, și cu totul alta retorica po­li­ti­că ocazională. Iar faptul că Ungaria a­cordă cetățenie maghiarilor din Transilvania chiar nu poate fi invocat împotriva Budapestei, atîta vre­me cât și România acordă cetățenia ro­­­mânilor din Republica Moldova.

Cum spuneam, istoria a lăsat o moș­tenire grea în relațiile interetnice din Ardeal. A venit însă vremea să o lăsăm în urmă, chiar dacă se mai aud voci stridente, și să nu lăsăm golanii din politică să reaprindă flacăra ex­tre­mismului naționalist.

Rodica CULCER

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top