O golănie parlamentară
Cap în cap 21 martie 2011 Niciun comentariu la O golănie parlamentară 0Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a trezit spiritul naționalist atît pentru cei din Ținutul Secuiesc, cît și pentru cei din afara lui. Fiecare a ales să se bucure cum știe mai bine, prin declarații politice, manifestări de stradă sau făcînd demersurile necesare pentru obținerea cetățeniei maghiare. Și pentru ca sărbătoarea să aibă un ecou mai mare, s-a adus în discuție ideea autonomiei. O poveste cu buni și cu răi, cu idealuri puternice, care nu pare a avea final în viitorul apropiat, ci mai degrabă mai multe intrigi, duse dincolo de granițe.
Miercuri, 16 martie, ar trebui să fie o zi rușinoasă nu numai în istoria Parlamentului post-comunist al României, ci și în istoria opoziției. Aceasta nu înseamnă că a fost o zi glorioasă pentru coaliția aflată la putere, ci doar că opoziția a recurs la tertipuri și manevre incorecte pentru a masca un eșec politic.
Eșecul era limpede și anticipat: PNL și PSD urmau să piardă votul asupra moțiunii de cenzură introdusă după asumarea răspunderii guvernamentale pentru modificarea Codului muncii. Mai deranjant era însă faptul că mitingul sindical se dovedise un fiasco total: în ciuda scandalului făcut la televiziunile mogulești, liderii sindicali nu au putut aduna în Piața Constituției nici măcar 20% din ce promiseseră – adică în loc de cei 50.000 de manifestanți care urmau să blocheze capitala, abia dacă au fost 10.000, cărați cu autocarele din toată țara. Descinderea domnilor Ponta și Antonescu în mulțime nu a fost nici ea un succes, așa că USL nu putea susține că parlamentarii coaliției aflate la putere au adoptat o lege în disprețul maselor de angajați revoltate. Și atunci trebuia găsită o diversiune pentru ca eșecul să nu se consume în prime-time la televizor, ci tîrziu în noapte. Strategii USL nu s-au putut gândi la altceva decît la o diversiune de tip naționalist, prilejuită de cîteva discursuri înfierbîntate rostite cu prilejul zilei de 15 martie. Golănia intervine însă atunci cînd descoperi că mult înfieratul mesaj al premierului Viktor Orban nu conținea nici o provocare, ceea ce senatorul PNL, Puiu Hașotti, ar fi trebuit să știe înainte să se repeadă să redacteze o declarație de protest. Silit să recunoască a doua zi că nu citise documentul prim ministrului ungar, domnul Hașotti a mărturisit că s-a ghidat după articolele apărute în presă. Or autorii acestor articole, adesea la fel de superficiali ca oamenii politici, nu au fost în stare (sau nu au vrut) să vadă inserțiile poetice din diferitele discursuri rostite de personalitățile mai mult sau mai puțin oficiale la Târgu Mureș sau la Miercurea Ciuc. Așa se face că, în viziunea liderilor USL, Parlamentul României ar fi trebuit să protesteze împotriva poetului pașoptist ungur Petoffi Sandor, ale cărui versuri au fost invocate în luările de cuvînt din 15 martie – anul acesta ca în toți anii de altfel, adică și în anii în care PSD și apoi PNL au guvernat împreună sau cu sprijinul UDMR.
De altfel, calculul cinic al PSD a fost devoalat de europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu, care a spus: „recunosc că s-a încercat împingerea PDL într-o situație în care ar fi pierdut oricum ar fi decis”, pentru că un vot în favoarea rezoluției ar fi afectat relațiile cu UDMR, iar un vot împotrivă l-ar fi costat în Transilvania. PSD nu ea deci preocupat de soarta Transilvaniei și integritatea teritorială a patriei, ci strict de punerea în dificultate a partidului de guvernămînt. Abil, PDL a refuzat votul, mai ales că întreruperea procedurii de vot asupra moțiunii fusese întreruptă neregulamentar de președintele Senatului, Mircea Geoană, ceea ce reprezintă o golănie suplimentară.
r fi stupid ca aceste golănii politice, expresii ale lipsei de idei și principii, să inflameze relațiile între români și maghiari. Aceste relații nu au fost niciodată perfecte, pentru că moștenirea istorică nu le ajută, iar politicienii din România și Ungaria au înțeles adesea să le speculeze în mod inconștient și uneori chiar criminal. Ele se mențin însă într-un cadru acceptabil, iar conflictele între comunități nu izbucnesc decît dacă sînt stimulate de oamenii politici. Laszlo Tokes este strident, dar nu poate schimba granițele României, iar Viktor Orban nu-și poate permite să o facă, în calitate de lider politic responsabil în cadrul UE. De altfel, Ungaria sprijină România în eforturile sale de a fi admisă în spațiul Schengen, semn că una este politica de stat, și cu totul alta retorica politică ocazională. Iar faptul că Ungaria acordă cetățenie maghiarilor din Transilvania chiar nu poate fi invocat împotriva Budapestei, atîta vreme cât și România acordă cetățenia românilor din Republica Moldova.
Cum spuneam, istoria a lăsat o moștenire grea în relațiile interetnice din Ardeal. A venit însă vremea să o lăsăm în urmă, chiar dacă se mai aud voci stridente, și să nu lăsăm golanii din politică să reaprindă flacăra extremismului naționalist.
Rodica CULCER
Adaugă un comentariu