Regina era UDMR

Cap în cap Niciun comentariu la Regina era UDMR 0

N-are a face cu dama de pe ta­bla de șah a corupției, ci cu e­și­chie­rul po­li­tic autohton: Uniunea De­mo­­cra­tică a Maghiarilor din Ro­mâ­­nia e regina care ține într-un șah etern atît puterea, cît și opoziția. Cum a ajuns o for­mațiune re­pre­zen­tînd o minoritate să joace un rol atât de important la orice mutare a partidelor majorității e un studiu de caz.

Firește, în contextul po­litic ac­tual, răspunsul e previzibil: fă­ră UDMR, PDL n-ar mai rămîne la gu­vernare nici cinci minute, iar a­lă­turi de UDMR, USL și-ar putea pu­ne în aplicare planul care justifică ra­­ți­u­nea înființării acestui conglomerat al o­po­ziției, respectiv suspen­da­rea lui Tra­ian Băsescu.

Dacă privim însă din perspectiva ce­lor două decenii care s-au scurs de la lovitura de stat suprapu­să unei Re­vo­luții în direct, re­pre­zentanții mi­no­ri­tății maghiare sînt re­gina pe care în­cearcă să o doboare pionii ul­tra­na­țio­naliști. Din martie 1990 pînă în martie 2011, maghiarii au constituit ținta fa­vorită a unei for­țe oculte dornică să de­turneze a­ten­ția opiniei publice. În zorii de­mo­crației postdecem­briste, e­ve­ni­men­tele bine ti­clu­i­te de la Târ­gu-Mu­reș au fost pretextul ideal pen­tru reînființarea serviciului se­cret, pentru că săptămîna trecută, con­tro­ver­sa­tele declarații de la ziua ma­ghia­ri­mii au fost folosite în tentati­va de a împiedica adoptarea Co­du­lui mun­cii. Dacă ne uităm și mai mult în ur­mă, se poate constata, de fapt, un ve­ri­tabil arc peste timp: cei ca­re agită azi drapelul pericolului ma­ghiar sînt demni continuatori ai se­cu­ri­tă­ți­lor care, într-un context e­co­nomic mult mai dificil decît cel de azi – ultimii ani de domnie ai lui Ni­co­lae Ceaușescu –, se străduiau să in­­venteze un subiect menit să facă ui­ta­tă jalnica realitate românească.

Din pricina acestei moșteniri is­to­rice, maghiarii au fost nevoiți să-și a­sume postura de piesă extrem de im­portantă pe eșichierul politic, în­tru­­cît prezența în coaliția de gu­ver­na­re le aduce maghiarilor, pe lîngă rîv­ni­ta participare la împărțirea pri­vi­le­gi­ilor, și o imunitate în fața a­ta­curilor na­ționaliste. Vă aduceți a­min­te, probabil, de fap­tul că Traian Bă­sescu a pus în discuție rămînerea lui Emil Boc în frun­tea guvernului înaintea Con­gre­su­­lui UDMR. A­na­liș­tii, de care nu du­cem lipsă, au in­ter­pretat gestul ca o simplă curtoa­zie politică. E posibil însă ca pre­șe­din­tele să fi con­ști­en­ti­zat cît era de a­proape să piardă regina de pe tabla de șah și a mutat astfel ca să nu fie făcut mat.

Horia GHIBUȚIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top