Regina era UDMR
Cap în cap 21 martie 2011 Niciun comentariu la Regina era UDMR 0N-are a face cu dama de pe tabla de șah a corupției, ci cu eșichierul politic autohton: Uniunea Democratică a Maghiarilor din România e regina care ține într-un șah etern atît puterea, cît și opoziția. Cum a ajuns o formațiune reprezentînd o minoritate să joace un rol atât de important la orice mutare a partidelor majorității e un studiu de caz.
Firește, în contextul politic actual, răspunsul e previzibil: fără UDMR, PDL n-ar mai rămîne la guvernare nici cinci minute, iar alături de UDMR, USL și-ar putea pune în aplicare planul care justifică rațiunea înființării acestui conglomerat al opoziției, respectiv suspendarea lui Traian Băsescu.
Dacă privim însă din perspectiva celor două decenii care s-au scurs de la lovitura de stat suprapusă unei Revoluții în direct, reprezentanții minorității maghiare sînt regina pe care încearcă să o doboare pionii ultranaționaliști. Din martie 1990 pînă în martie 2011, maghiarii au constituit ținta favorită a unei forțe oculte dornică să deturneze atenția opiniei publice. În zorii democrației postdecembriste, evenimentele bine ticluite de la Târgu-Mureș au fost pretextul ideal pentru reînființarea serviciului secret, pentru că săptămîna trecută, controversatele declarații de la ziua maghiarimii au fost folosite în tentativa de a împiedica adoptarea Codului muncii. Dacă ne uităm și mai mult în urmă, se poate constata, de fapt, un veritabil arc peste timp: cei care agită azi drapelul pericolului maghiar sînt demni continuatori ai securităților care, într-un context economic mult mai dificil decît cel de azi – ultimii ani de domnie ai lui Nicolae Ceaușescu –, se străduiau să inventeze un subiect menit să facă uitată jalnica realitate românească.
Din pricina acestei moșteniri istorice, maghiarii au fost nevoiți să-și asume postura de piesă extrem de importantă pe eșichierul politic, întrucît prezența în coaliția de guvernare le aduce maghiarilor, pe lîngă rîvnita participare la împărțirea privilegiilor, și o imunitate în fața atacurilor naționaliste. Vă aduceți aminte, probabil, de faptul că Traian Băsescu a pus în discuție rămînerea lui Emil Boc în fruntea guvernului înaintea Congresului UDMR. Analiștii, de care nu ducem lipsă, au interpretat gestul ca o simplă curtoazie politică. E posibil însă ca președintele să fi conștientizat cît era de aproape să piardă regina de pe tabla de șah și a mutat astfel ca să nu fie făcut mat.
Horia GHIBUȚIU
Adaugă un comentariu