Nevinovatele noastre apocalipse
Opinia de la centru 21 martie 2011 Niciun comentariu la Nevinovatele noastre apocalipse 1Cică lumea noastră o ia razna, cică nimic nu va fi cum a fost, așa zic astrele și prezicătorii nebuni sau morți. Cetățenii acestei lumi ar vrea din tot sufletul să păstreze lucrurile așa cum sînt, dar știu bine că nu prea se mai poate. Se sperie cînd Luna se apropie un pic de Pământ, vor s-o vadă iarăși palidă, un biet glob de pom. În comparație cu ce va fi, prezentul pare stropit cu lumină, și lumea de azi se așază pe masa din sufragerie ca o colecție de fotografii din acelea tembele, care umplu ecranele calculatoarelor; sînt frumuseți atît de șterse că oamenii normali la cap nici nu le mai observă.
Trebuie să ne amintească cineva că lucrurile astea călduțe trebuie păstrate. Lumea de acum e tot ce avem mai bun, de asta pare să fi fost inventată amenințarea Apocalipsei.
Omul a trăit mereu cu sabia sfîrșitului deasupra capului. Cînd încep războaie, cînd cîrduri de grauri se prăbușesc peste acoperișuri, cînd pămîntul se crapă, cînd valurile se înalță, cînd reactoarele nucleare fumegă, cînd polii se mută, cînd se scumpește benzina, jurnaliștii se simt obligați să scrie că vine Apocalipsa. Interpretează profețiile babei Vanga și pe cele ale mayașilor, le amestecă în mod convenabil. Vorbesc despre dușurile nucleare care vor stropi emisfera nordică, despre boli de piele și despre lucruri pe care mintea omenească nu poate să le încapă. „Într-o perioadă de 32 de minute, șarpele, alcătuit dintr-o alternanță de lumină și umbră, va coborî pe pămînt, pe măsură ce soarele părăsește fiecare treaptă, mergînd din vîrf pînă la bază”. E poezie curată în această interpretare de presă a marii morți a Pământului.
E felul ziariștilor de-a arăta că sărăcia, crimele, alegerile și războaiele despre care au relatat pe larg pînă în acea clipă reprezintă totuși normalitatea, că există ceva peste asta, mult mai dramatic. Că are să se întîmple un eveniment care nu va apărea în presă, deși editorii lumii ar fi dispuși să acopere cu el toate coloanele ziarelor și toate deschiderile jurnalelor de știri.
Pînă la urmă, care e marele rău pe care-l dezlănțuie presa cînd anunță apocalipse? Ce va face credinciosul după ce va cădea în genunchi, ce va face consumatorul de rînd după ce va da iama în hipermarketuri după conserve, ce va face necredinciosul după ce va rîde? O să ia eventual o pastilă cu iod, o să-și verifice emailul și o să adoarmă cu gîndul la pajiști, la povești din copilărie și la alte nimicuri.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu