De ce latră cîinii după Boașă

Opinia de la centru Niciun comentariu la De ce latră cîinii după Boașă 1

Povestea complicată a bră­neș­tea­nului Constantin Boață cu maida­ne­zii din București începe de prin anul 2000. De atunci face zilnic na­veta, de pe la 8 dimineața, de la Bră­nești. Acolo sînt casa, curtea lui, cîți­va cîini pe care îi are în stăpînire și echipa de fotbal care încă îi mai a­prin­de pasiunea, Victoria Brănești. Boa­șă nu e un navetist oarecare. E unul dintre cei cinci lucrători (doi șoferi, trei prinzători) de la primăria Bucu­rești care ar trebui să curețe orașul de cei 50.000 de maidanezi (nu­mă­rați oficial).

Cînd au auzit statistica asta, cei cinci hingheri din București au a­prins o țigară și au luat loc, amețiți. Și-au frecat capetele prin fesuri și au cu­ge­tat: nu pot ridica mai mult de zece cîini odată în dubă, așa prevede le­gea… Așadar o să le ia în jur de 15 ani, fără duminici sau sărbători li­be­re, ca să termine toată treaba. Și asta numai dacă și cîinii hotărăsc brusc că nu e cazul să mai lase urmași pe planetă.

S-au schimbat multe în zece ani de cînd Boașă se luptă cu armata de maidanezi din Capitală. Azi se fo­lo­sesc tranchilizante, există un soi de cod de bună-purtare cu anima­le­le. Cînd a intrat Boașă în breaslă în­că se mai folosea lațul la prinderea cîinilor. Turba animalul de frică și aduna tot cartierul cu plînsetele – cortegii formate de obicei din doam­ne extrem de furioase. Și acum auzi cum scheaună cîinii din spatele du­bei, de-ți rup sufletul, mai ales cînd se trezesc speriați din anestezie, ca din­tr-un coșmar. Așa că Boașă și ai lui merg prin București zilnic cu scîn­ce­te după dubă și cu urină de cîine scurgîndu-se pe sub portiere, atră­gînd priviri pe la semafor.

„E greu azi”, se plînge Boașă. Acum zece ani însă erau vremuri cu adevărat sălbatice. Era epoca eu­ta­na­siei ordonată de Băsescu. După ea, Boașă și colegii lui au rămas cu legende macabre atîrnate ca tini­che­le­le de dubă, cu sute de acuzații că au chinuit și ucis cu cruzime mii de animale. O etichetă aproape imposibil de scuturat.

Boașă ar spune vremurile alea doar: „Am găsit numai scandal în oraș”. Ieșeai pe teren și aruncau iu­bi­torii de animale cu bețe, cutii, cu ce apucau de la etaj. Cartofi, iaurturi, sticle de apă care cădeau cu zgo­mot pe capota mașinii, făcînd-o praf, toate zburau, de nicăieri, pe unde parcau hingherii. „Nu ne iubea lu­mea. Sub nici o formă”, zice Con­stan­tin după ce înșiră o listă lungă de obiecte care i-au trecut pe lîngă urechi.

Nu e tot timpul așa. Mai sînt cei care te opresc pe stradă și mai-mai nu-și cad în genunchi să vii să aduni cîinii de printre garaje și scări de bloc. Oameni care vorbesc de copii muș­cați sau de mizerie printre locuințe. Așa e cu meseria asta de prinzător de cîini la primărie: ești cînd „un hin­gher nenorocit”, cînd vreun erou pu­pat pe frunte, asaltat cu mulțumiri că „ne-ați scăpat că ne-au omorît, domle’!”. La finalul zilei de lucru, nici nu mai înțelegi dacă faci un bine sau un rău.

Boașă e destul de acrit de toată treaba asta cu scandalurile. E loc de înțelegere, de pace, soluții sînt, cre­de hingherul. Și pentru cîini, și pentru oameni. Odată, în Italia, cînd se afla în vizită la nevasta plecată la mun­că, Boașă a început din senin să zîmbească: singurul cîine de pe stradă care nu era de rasă arăta im­pe­cabil. Era curat, sănătos, vesel și-l purta în lesă un om oarecare.

Andrei UDIȘTEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top