Porunca „să nu furi” nu specifică și de unde
Șah-mat 5 aprilie 2011 Niciun comentariu la Porunca „să nu furi” nu specifică și de unde 0Cei care au furat un cal și fac pușcărie se plîng de pedeapsă. Cei care fură din bugetul statului se plîng că nu au mîna mai lungă. Și tot așa, cineva este mereu nemulțumit. Dascălul de la biserica din centrul Fălticeniului se plînge însă de altceva. Se roagă lui Dumnezeu să facă o minune, însă Dumnezeu nu prea se lasă înduplecat. Un sucevean a furat alaltăieri noapte trei clopote din bronz cu o greutate de 35 de kilograme, lăsînd clopotnița goală. „Cum mai chem eu oamenii la biserică, nu mai am cu ce. O să bat toaca, da’ nu prea mă descurc, cu clopotul era mai ușor”, spune Dumitru.
Preotul paroh Constantin Aparaschivei spune că a simțit lipsa lor ieri, în jurul orei 15.00 și a anunțat poliția. Și s-au făcut cercetări, credeți-mă, s-au făcut. G. D. de 18 ani și A. C. de 15 sînt făptașii, însă clopotele tot nu pot fi trase de Paște. S-au găsit și ele. Bucăți. Deoarece nu le puteau duce la fier vechi așa, erau mari și grele, hoții le-au spart și le-au pus în căruță. Și pentru că la un așa păcat nu poți să ceri prea mulți bani, tinerii s-au mulțumit cu 200 de lei de la societatea de colectare. Din acest caz au rezultat două tragedii, una mai mare ca alta. G.D. mai este cercetat pentru comiterea a încă 15 furturi, iar acum, că a fost în sfîrșit prins, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile și riscă închisoare de pînă la cinci ani. Preotul nu are bani să cumpere alte clopote, deoarece achiziția ajunge la 3.000 de lei, bani care nu au apucat să se strîngă niciodată în cutia milei.
Tot înainte de Paște, polițiștii au tras concluzia că au de-a face cu lucrarea diavolului. Dintr-o biserică din Suceava s-au furat icoanele, patrafirul și aghiazma din butoi. Pînă acum nici un vinovat. În altă biserică s-a furat un loc printre sfinți. Ca să îl vindece Dumnezeu de boală, un sătean și-a dat toți banii pentru a face o biserică în sat. Aproximativ un miliard de lei vechi. Și pentru că se poartă tradiția de pe vremea lui Ștefan cel Mare, ctitorul trebuie desenat pe pereții bisericii. Doar că omul a vrut să fie desenat mai aproape de Sfinți, iar sătenii i-au sărit în cap. „Cum, să ajungă copiii copiilor mei să se roage la tine, un păcătos, doar pentru că apari pe peretele bisericii?”. Într-adevăr, așa ceva nu se poate. Și au venit televiziunile de peste tot, ziarele, iar omul a ajuns pe prima pagină, mai mult ca un antierou. După ce a cheltuit o avere.
Dar să furi pămîntul vecinilor încetul cu încetul, ca să ai tu loc de biserică în grădină, să rămînă afacere de familie copiilor tăi, e și ăsta un păcat. Cu numărul 30, deoarece prin 30 de procese a trecut preotul din capătul Burdujeniului pentru 600 de metri pătrați. Acesta a luat încet, dar sigur, și din dreapta și din stînga, ca la urmă să spună că nu au fost făcute măsurătorile cadastrale bine la început și că el nu are nicio vină. Și-a început biserica și a lăsat-o construită pe jumătate.
A spus necăjit că nu poate să-și facă „casa lui Dumnezeu” între draci, că vecinii sînt toți pocăiți și de asta nu-i dau pace. Însă avocatul știe el mai bine. A furat și el în scop nobil, pentru a lăsa celor trei fii ai lui, unul popit și restul seminariști, o pîine. Cel puțin s-a inventat și la noi biserica lăsată moștenire în testament. Alții lasă fabrici, companii și buticuri, toate ridicate pe la spatele legii. De ce ar fi el mai păcătos?
Paula SCÎNTEIANU
Adaugă un comentariu