Pe urme de poveste – Ce facem noi aici?

Supliment Niciun comentariu la Pe urme de poveste – Ce facem noi aici? 4

Aveam trasă gluga peste cap cît să-mi cuprindă fruntea și jumătate din ochi. Patul de campanie scheu­na metalic, de parcă fiecare arc prins de tija metalică prinsese viață și ur­la ca din gură de șarpe sub greuta­tea sacului de dormit.

„E bine, e bine… las’ că-i bi­ne”, se aude dintr-un colț al cortului vo­cea grea a administratorului de cam­panie. În fața unui ciob de oglin­­dă spartă bărbatul rînjește și lasă să se descopere de sub buzele groase din­ții albi ca spuma lap­te­lui. „E bine aici la noi. E mai bine de­cît în cortul celălalt”, spune hă­hă­ind băr­ba­tul, du­pă care fleoșc, își trîn­teș­te peste față o palmă de colonie ieftină. „Să mi­roase băiatul frumos că cine știe. Noaptea-i lungă, noap­tea-i lungă”.

În fața mea, un televizor mic de campanie stă să-și dea duhul. Prin­dem numai TVR 1, și ăla cu purici, fî­sîind, alb negru cu pete de co­lor. Nu în­țe­legi nimic. Alături, pe masa de campa­nie, o lanternă cu o lumi­nă pu­ternică de neon lasă să se des­copere jumătatea cealaltă de cort. Cizme, pelerine de ploa­ie, o canapea ruptă și alimente. Sute de pa­che­te de zahăr, făină, orez și scîn­duri, du­­­lapi. Toate laolaltă.

Mă întorc, mă foiesc în sacul de dormit care parcă a început să se în­cingă de la el putere de parcă aș sta dea­supra unui foc de tabără. Cu greu îmi desfac fermoarul de mij­loc și reușesc să-mi scot mîna dreap­tă la aer. Tricoul de pe mine e ud leoarcă. Afară bate un vînt rece și pe­reții de pînză ai cortului se ondu­lea­ză me­­canic și trosnesc pe mu­chii – poc… poc… poc. „Mîine de dimineață ai sa vezi de fapt ce facem noi aici… domnu’ Andrei… «Ce facem noi aici?» O să întrebați mîine pe șefu’. Chiar așa. Ce facem noi aici?”

Se îndepărtează de la oglindă, dîn­­­du-și palme sistematic. „Bine mai mi­­­ros, mă”, închide televizo­rul. „Mai vo­iați să vă uitați?”, îi fac semn din cap că nu, după care în­chide lan­ter­na.

Și se trîntește cît e de mare pe ca­­napeaua ruptă care răsuflă a praf din toți rărunchii. Îl simt în nări, îne­că­cios cum e colbul pe uliță cînd trec va­cile la pășune. „Pentru dum­nea­voas­tră e patul în seara as­ta. Sîn­teți oas­pete. Oaspete… da da… oas­pete”.

Reușesc să-mi scot și a doua mî­nă de sub sacul de dormit. Afară a în­ceput să picure picuri de ploaie mici și obositori.

Lumina de lanternă se des­chi­de brusc. Gelu se ridică în picioa­re. „Ați întors cizmele cu gura-n jos, da? Le-ați întors?” se apleacă pes­te ca­na­pea. Se uită… zîmbește. „Bra­vo… bravo. Știți.. ca să nu intre șo­bolanii în ele la caldură noapteă. Să nu in­tre noaptea…”. Și închide lan­terna.

Afară vîntul biciuiește cortul de armată în care stăm. Alături, alte șa­se corturi mai mari adăpostesc cî­te­va zeci de muncitori care lu­crea­ză zi de zi la construirea caselor sinis­tra­ți­lor. Se mai aude cîte un fîsîit. Un cîi­ne și din întuneric se au­de Ge­lu, de parcă ar fi fost de unul sin­gur într-un beci. „Ce facem noi aici? Hm, auzi întrebare. Ce facem noi aici… Da’ vine șefu’ mîine la Vadu Roș­ca și îi spune. Da… da. Îi spune ce fa­cem noi aici.”

A fost prima mea deplasare, pri­mul reportaj, prima noapte pe­trecută într-un cort militar și prima ciorbă la ceaun, cu felul doi cartofi natur și fi­că­ței de pasăre, meniu împărțit cu muncitorii de la Vadu Roșca.

Andrei CIURCANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top