Năravurile unui reporter

Supliment Niciun comentariu la Năravurile unui reporter 7

O coincidență stranie face ca re­portajul alăturat să fi „văzut lu­mina tiparului” în aprile 2004 și ca acum, după șapte ani, să-l dezgrop de printre amintiri și să-ncerc să-i spun din nou povestea. Cum s-ar zi­ce, e ora tocmai bună pentru dez­văluiri, mai ales că mor­tul, adică re­portajul ăsta, nu mai poate să spună nimic în a­pă­rarea sa. Și nici repor­te­rul de-a­tunci nu s-ar mai moftori în fața criticilor ca odinioară pentru că, între timp, a ales alte în­de­let­niciri, mai pașnice.

Însă pe-atunci, pe cînd a face pre­să în general și presă de teren în spe­cial mi se părea cea mai minu­na­tă și mai de nelepădat meserie din lume, eu reporterul băteam pe la porțile oamenilor din Dăr­mă­nești, așteptam să mă latre cîinii bi­ne, apoi intram în ogrăzi, că doar s-o ivi și stăpînul cu care să stau de vorbă. Nimerisem tare prost, era Paște, oamenii grozav de amărîți și reținuți la vorbă. Pe mine mă in­te­resa să scriu despre cum un oraș a­gonizează și locuitorii săi își ca­ută înfrigurați destinul. Azi, după a­tîta timp, inima nu m-ar lăsa să răscolesc suflete deja răvășite, să le fac promisiuni deșarte pentru o de­clarație exclusivă sau să le a­mă­gesc, poate fără să vreau, cu un spri­jin care nu o să vină niciodată.

Însă pe-atunci, mi-erau sufi­cien­­te un pix, niște foi – împachetate cît să-ncapă într-un buzunar de pantalon – și un exemplar din Opinia, împăturit și el în ce­lă­lalt buzunar și care-mi servea, a­lă­turi de buletin, ca legimitație de pre­să. Ca de fiecare dată, cu astea por­nisem la drum și atunci, ur­mînd să-mi iau cîteva înjurături ne­maiauzite de la un paznic al Ra­fi­nă­riei pentru „insistențe” – care m-a apostrofat, serios și iritat de­o­po­trivă, cu „panaghia mă-tii!” –, să mă minunez în fața înțelepciunii omului fără carte, să adulmec du­rerea celorlalți, să privesc să­ră­cia cu ochi străin.

În redacție m-am întors cu o sea­mă de întîmplări și oameni pe care i-am îmbrăcat în haina asta inevitabilă a tragediei, dar fără să mint, să exagerez, ori să divaghez. M-am întors cu supărarea lor a­su­mată, cu necazul lor devenit și al meu și am scris, cu inima, textul. Pî­­nă și în ziua de azi cred că acela a fost și momentul din care am în­ce­put să nu mai fiu, puțin cîte pu­țin, reporter.

Marius-Adrian HAZAPARU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top