Presa studențească s-a scris cu gînd ascuns

Academia de gardă Niciun comentariu la Presa studențească s-a scris cu gînd ascuns 14

Colocviul „Presa și ideologia: o istorie culturală” organizat de Uni­ver­sitatea „Petre Andrei” din Iași (UPA) a pus în discuție  pentru două zile problematica cenzurii co­muniste în presa studențească, a rolului ideologic al presei și al manipulării de după 1989. La dezbaterile care au avut loc în Aula Magna a UPA pe 7 și 8 aprilie au participat Sorin A­lex­andrescu, directorul Cen­trului de Excelență în Stu­diul I­ma­ginii, Uni­versitatea din „Bu­cu­rești”, Sorin Bocancea, preșe­din­te­le UPA, Geor­ge Bondor, lector la Uni­versitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), Alexandru Că­li­nescu, pro­fesor la UAIC, prof. univ. dr. Daniel Con­durache, editor „Opinia veche”, Ro­dica Culcer, Di­rectorul De­par­ta­men­tului de Știri al Televiziunii Române, lect. univ. dr. Andi Lă­zes­cu, președinte – di­rec­tor general Te­le­viziunii Ro­mâ­ne, Ioan Milică, lector la UAIC, An­tonio Patraș, con­ferențiar la UAIC și prof. univ. dr. Doru Tompea, rectorul UPA.

Un fenomen atipic

La cea de-a patra dezbatere s-a discutat despre presa studențească din perioada comunistă, fiind analizată activitatea din acea perioadă a revistelor „Opinia studențească” (ac­tuala „O­pi­nia ve­che”) și „Alma Ma­ter” (ulterior „Di­alog”). Pro­fe­so­rul universitar Da­ni­el Condurache a deschis discuția apreciind că nu numai nu avem o istorie clară și factuală a co­mu­nis­mu­lui românesc, dar nici mă­car a pre­sei studențești – „acest fe­no­men ati­pic, pentru pe­ri­oada respectivă”.

De reținut este faptul că „Opinia studențească” era o publicație liberă, în paginile căreia nu s-a regăsit ni­cio­dată poza lui Ceaușescu, drept pen­tru care nu apărea niciodată în luna ia­nuarie, cînd se comemora ziua de naș­tere a dictatorului. „Se scria cu gînd ascuns, se scria ca să înțelegi printre rînduri”, și-a amintit Daniel Condu­ra­che. În finalul discursului, profesorul a caracterizat presa studen­țeas­că în comunism ca „un episod de bu­nă calitate dintr-o perioadă foarte sum­bră” și a mai specificat faptul că mass media de astăzi ar fi arătat altfel dacă nu ar fi existat acest experiment formator. În continuare, Alexandru Lă­zescu, președinte director general TVR, a vorbit despre cum evitau ti­nerii cen­zura comunistă precizînd că „era un fel de ne­go­cie­re, să încerci să con­vingi cenzorul să dea spre publica­re”. A povestit și des­pre le­gă­tura dintre presa studen­țeas­că și gru­purile de umor, amintind de spectacolele la ca­re se afișau fel de fel de panouri de carton cu mesaje precum: „Ochii ca­re nu se văd se uită foarte atent”.

Inculții, salutați

În încheiere, lect. univ. dr. Geor­ge Bondor de la Universitatea „Alex­andru Ioan Cuza” a vorbit despre cazul „Alma Mater” („Dia­log” din 1972) și cum redactorii aces­teia în­cercau să evite cenzura comunistă. Cea mai simplă metodă era tri­mi­te­rea „șpalturilor” (n.r.: „print-u­ri­le” de acum) foarte tîrziu, astfel încît cenzorii se uitau doar dacă nu există scă­pări vizibile. Iar, pentru a „salva” pri­ma pagină, puneau aici și cuprinsul, în locul vreunei poze cu dictatorul sau a unui text omagial. Acesta a vorbit atît despre proiectul grafic și editorial publicației, cît și des­pre diferiții redactori-șefi și despre cum s-a pre­zentat publicația pe vremea acestora.

A luat cuvîntul și prof. univ. dr. Doru Tompea, rectorul UPA, care a adăugat că „sa­lutăm prezența unor oa­meni inculți”, pentru că aceștia erau cenzori mai slabi, în consecință pre­sa era mai bu­nă. Tot el a și încheiat dezbaterea, re­cunoscînd că „n-am fost eroi, dar a fost maximul de rezisten­ță pe care puteam să-l oferim”. Coloc­viul a fost organizat de că­tre UPA, în colaborare cu Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane” al Aca­de­mi­ei Române și a fost coordonat de către Daniel Șan­dru, conferențiar la  UPA și Angelo Mit­chi­evici, directorul De­par­ta­men­tu­lui „I­de­ologie și Cul­tură” de la In­sti­tutului de In­ves­ti­gare a Cri­me­lor Comunismului și Me­mo­ria Exi­lului Românesc.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top