La spartul tîrgului

1001 de măști Niciun comentariu la La spartul tîrgului 0

Iau un prieten de la Au­to­ma­tică și Calculatoare cu mine, ca să nu mă simt chiar nelalocul meu și mă strecor printre studenții încă sur­­prinzător de mulți, deși în mai pu­țin de o oră misiunea expo­zan­ți­lor dornici să atragă cît mai mulți aplicanți va lua sfîrșit.

Amabilitatea domnișoarei de la primul stand mă ispitește să aplic pe loc pentru un job, garantîndu-mi-se că o să primesc confirmarea sau infirmarea cît mai curînd posibil. Văzînd că nu mă înghesui la completat formulare, îmi explică cum „nici eu nu am specializare teh­nologică. Fac practică pentru mas­terat” și îl ia în primire pe prie­tenul meu, pe care îl simte mai in­te­resat de ofertă.

De peste ocean

Ajungînd la standul unei fir­me americane cu filială în Bul­ga­ria, un domn parcă plictisit de poe­zia pe care a tot repetat-o de di­mi­neață ne invită să aplicăm pentru un internship de trei luni de zile. Ne spune că sînt toate costurile aco­perite, dar că nu este propriu-zis o activitate re­mu­nera­tă, pe un ton cumva rece și anticipativ, semn că a tot fost întrebat de sa­la­riul o­ferit. Nu mă așteptam să gă­­sesc aici posturi așa a­trac­tive precum cel de  consultanță pe asistent su­port tehnic la un in­ter­net pro­vi­der, în felul ur­mător: sună cineva din ță­rile cal­de, care mă în­treabă de ce nu își poate conecta lap­topul la In­ter­net iar eu, după ce mi se va ține un training, îi explic clientului străin cum anu­me să își remedieze problema. Toa­te astea cîștigînd destul de bine și lucrînd la o companie inter­na­țio­na­lă.

Pentru că pînă și cei mai serioși tehnologi se distrează cumva în tim­pul liber, găsim o aplicație inovativă funcționînd după sistemul Guitar Hero, măsurînd frecvența undelor care apar pe ecran cu un de­tector pe bază cromatică, reproducînd sunetele melodiei dorite. Explicația tînărului rigid, afi­șînd o pplitețe occidentală, rece, vine în­tr-o engleză cu accent nem­țesc: foarte mulți studenți au fost încîntați de idee, și în anii precedenți au atras lume prin cîte o aplicație in­te­­resantă.

Lîngă noi, două studente foarte încîntate de oferta unei firme de IT (sau poate de tînărul înalt și pre­zentabil care zîmbea complice de după birou) și-au lăsat datele pe o aplicație touchscreen, care în­ma­ga­­­zina toate informațiile despre cei îns­criși, întrebînd dacă nu e necesar să lase și numerele de telefon asa, pentru un plus de siguranță. Du­pă ce li s-a răspuns că nu, au ple­cat parcă dezamăgite, ne­pă­sîn­du-le de munca altor optspre­ze­ce expozanți care le așteptau cu ofer­te.

Livia RUSU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top