Cu zîmbet plin
Povești fără timbru 22 aprilie 2011 Niciun comentariu la Cu zîmbet plin 0Întrebată dacă cei infectați nu se tem de faptul că în curînd ar putea rămîne cu și mai puține medicamente, femeia care are grijă și se ocupă de ei răspunde repede, tăios aproape: „Ei nu se mai tem de nimic, de ce să se mai teamă acești copii?”
Andreea e născută pe 13, are 22 de ani și e mai optimistă decît un om cu o simplă răceală de sezon. Cum termină liceul, pe care îl face la seral, în week-end, „unde nimeni nu pune întrebări și oricum poți să spui ce vrei”, vrea să se înscrie la facultate, la Asistență Socială sau, încă nu e hotărîtă, chiar la Turism, pentru că-i place să se plimbe. Nu are încă studiile terminate, în clasa a patra părinții au retras-o de la școală întrucît se îmbolnăvea prea repede.
Cu toate astea, consideră că toată viața o are înainte și nu pare să-i fie teamă de nimic, de parcă nici n-ar vrea să se gîndească la faptul că numai tratamentul pe o zi costă cîteva milioane. „Ba mai degrabă mă sperii dacă pățesc ceva pe stradă, să se ia vreun golan de mine, decît de o săptămînă sau două în care n-am medicamente”. Ține minte că o dată, pe la 16 ani, n-a avut tratament pentru vreo trei luni, iar medicii le-au recomandat părinților să o trimită undeva „unde să nu își dea seama că n-are pastile, unde se simte ea bine și uită”, așa că a fost trimisă la bunica ei.
S-a obișnuit cu asta și spune că cel mai rău e să te gîndești. Asta pentru că aproape patru ani a suferit psihic din cauza bolii. De la 14 ani, de cînd părinții s-au simțit nevoiți să o anunțe de condiția ei și pînă pe la vîrsta majoratului cînd, implicîndu-se în organizația locală de persoane infectate și afectate, a cunoscut și alți oameni în situația ei.
Asta și faptul că a început să iasă mai des și să se mențină ocupată o fac să fie acum omul vesel, jovial, care stă lîngă mine la masă și-și soarbe fără griji frappe-ul. Îmi povestește și de soțul ei, care este sănătos și n-a judecat-o nici o clipă, nici măcar n-a vrut să se testeze de cînd sînt împreună, ca să n-o rănească în vreun fel. „Plîngeam cînd i-am spus de mine. Și el mi-a zis că știa oricum și că mă iubește pentru cum sînt eu. Vrea să avem și copii, indiferent de riscuri”.
A plîns și-n clipa în care a trebuit să le spună socrilor despre condiția ei. „Soțul meu a zis că le spune el, dar nu l-am lăsat, cu fiecare om am vorbit eu și am zis eu, așa am considerat că e corect”, îmi spune Andreea. „Mai venea la ei în familie un băiat din vecini despre care se știa că e infectat și cînd am văzut că nu îl tratează cu nici un fel de reticență sau respingere mi-am făcut curaj. Nu s-au uitat urît, mi-au spus că le pare rău pentru mine și m-au îmbrățișat”, continuă ea.
Andreei nici nu îi place să se vaite de condiția ei. Chiar dacă sînt șapte frați iar ea, fiind cea mai mare, e singura din familie cu această boală, „eu nu am întrebat-o niciodată pe mama de ce tocmai eu am pățit asta, toate întrebările mi le puneam mie, în sinea mea”, mărturisește fata.
„Întreabă-mă ce vrei”, continuă, zîmbind, spunîndu-mi că nu are nimic să-mi ascundă. Cu toate astea, de ceilalți oameni trebuie să țină secretul acesta, pentru că „discriminarea e peste tot”. Îmi spune că cel mai urît a fost cînd cineva a strigat după ea pe stradă, „dar eu nu mi-am întors capul, îți dai seama că nu l-am întors”.
Acum lucrează ca bonă. „Părinții nu știu, nici nu cred că m-ar fi angajat dacă știau. Dar eu sînt întotdeauna foarte atentă și băiețelul oricum e liniștit tare”, spune fata. Însă plănuiește ca după un timp să se asocieze cu altă colegă de la organizație și împreună să-și deschidă un magazin de haine.
***
Andreea ne duce pînă în stație, însă ultimul microbuz deja plecase. Ne explică unde trebuie să mergem pentru ocazie și aici, în mod ironic, cel care ne ia este un doctor. Tot drumul pînă la Iași ne povestește cum multe medicamente nu ajung la pacienți pentru că șefi corupți de spitale, de prin partide, fură rețetele care valorează și pînă la 80 de milioane, iar banii de pe acestea ajung să finanțeze campanii electorale.
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu