Vălul discordiei

Cap în cap Niciun comentariu la Vălul discordiei 0

Legea care interzice femeilor mu­sulmane să poarte niqab-ul în lo­curile publice a sfîșiat pur și simplu opinia publică franceză.

Votată la Parlament în urmă cu cinci luni, ar trebui să intre în vi­goare acum. Problema: este i­na­pli­cabilă, o spun chiar polițiștii. Tex­­tul spune că o femeie care se plimbă pe stradă și care poartă vălul trebuie reținută de polițiștii, iar identitatea ei, controlată. Apoi, femeia este ru­ga­tă frumos să-și scoată vălul. Da­că refuză, amenda este de 150 de eu­ro. Ce timp pierdut, ce energie risipită pentru aproape 2000 de fe­mei aflate într-o astfel de ipostază pe teritoriul Franței!

Ca să arate ridicolul situației, o reporteriță a unui post francez de te­leviziune a decis să se îmbrace lu­nea trecută cu niqab-ul și să se plim­be pe străzile Parisului. Sec­vența a fost filmată cu camera as­cunsă. Văzînd-o, polițiștii au re­ți­nut-o, au legitimat-o, și… au lăsat-o să plece fără nici o amendă!

Acum cinci luni, o mare dezbatere și o mare polemică au avut loc deja la Parlament în legătură cu interesul pentru această lege. Cinci luni mai tarziu, odată cu a­pli­carea sa, aceeași polemică și aceeași dezbatere revin… în presă și în stradă.Între timp, s-au des­fă­șu­rat la noi niște alegeri locale, ca­re au fost un dezastru pentru parti­dul Pre­șe­din­telui și al majorității pre­ziden­ți­a­le.

Atunci, care este interesul pentru o asemenea lege? Explicația e foarte simplă: de la bun început, legea n-a fost gîndită de către gu­vern ca un text precis, care să se și aplice, ci ca o armă electorală.

La sfîrșitul anului trecut, pre­ședintele Franței își pierdea credibi­litatea în fața opiniei publice. Son­­­da­jele scădeau zilnic. Sarkozy de­ci­dea așadar să ia niște măsuri îm­po­triva imigranților și a musulma­ni­lor, ca să cîștige niște puncte în sondaje­le de opinie.

O lege inutilă, dar o problemă rea­lă. Cea de integrare a musulma­ni­lor din Franța în societatea noas­tră. Discriminare la găsirea unui loc de muncă, a unei locuințe – majorita­tea celor șase milioane de musulmani din Franța are de suferit zilnic din cauza unor astfel de discriminări. Societatea franceză uită – sau vrea să uite – probabil, prea re­pe­de, că majoritatea oamenilor din comunitatea musulmană din Fran­ța nu practică religia. Problema pe ca­­re societatea franceză o are cu mu­­­sulmanii n-are nici o legătură cu religia, ci cu integrarea. Ma­jo­ri­ta­tea acestor oamenii are cetățenie fran­ce­ză. Dar sînt considerați ca fran­cezi de mînă a doua. A miza pe in­stinc­tele rasiste ale poporului este foar­te ușor și din păcate util, din punct de vedere electoral.

E ușor să-l faci să mergă spre ex­trema dreaptă. Mult mai greu să se în­toar­că, însă, pe drumul rațiunii.

Mathieu SARFATI este produ­că­tor la postul TV France 25

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top