Gînduri amestecate (II)

Opinia de la centru Niciun comentariu la Gînduri amestecate (II) 2

o O știre consumată la cîțiva ani după publicare e ca un hambur­ger uitat pe un raft. Sigur ați văzut experimentul, militanții anti-fast food s-au întrecut să-l arate: produsul a­ra­tă fix ca în prima zi, numai că pe dinăuntru este complet putred. Du­pă cum bine spun dascălii școlilor de jurnalism, era informațională a scur­tat viața știrii, a redus-o la minute. Totuși, în lumea asta grăbită există știri care, la ani distanță, mustesc de ciudățenie, de umor absurd, un fel de „știați că”-uri pentru care în car­tea de istorie nu s-a găsit niciun colț de pagină. În noiembrie 2007, ziarele ro­mânești preluau o astfel de informație: hoarde de maimuțe sălbatice invadaseră capitala Indiei, New Del­hi. În căutarea hranei, animalele pă­trun­deau în tribunale, în ministere, în secții de poliție. Au fost și victime omenești: Sawinder Singh Baj­wa, viceprimarul orașului, și-a pierdut viața după ce a căzut de la balconul locuinței sale, în încercarea de a scăpa de patru macaci agresivi. La momentul respectiv, primăria a stabilit un buget pentru rezolvarea pro­blemei, iar Ministerul Apărării a recurs la o soluție de poveste: a dre­sat languri – specie de maimuțe la fel de agresivă ca macacii – și a umplut străzile cu ei. Oarecum fără legătură: la 43 de ani de la pelicula originală, se pregătește o variantă nouă pentru „Planeta Maimuțelor”, refăcută după chipul și asemănarea „Avatarului”. Am văzut în trailer maimuțe sărind peste mașini pe mu­zi­că de sfîrșit de lume, am văzut ca­se invadate și o replică șoptită: „Nu știi cu cine ai de-a face!”. Sper că scena­riștii americani au citit / recitit știrea despre invazia de la New Delhi cînd au făcut documentarea. Ar fi făcut economie de imaginație.

o Să depășim, vă rog, discuția „A fost sau nu regie în cazul leș­i­nu­lui de la Urlați?”. Nu numai că e plic­tisitor, dar oricine zice că a cam fost trucaj se va trezi mîine dat în judecată de reporterul Realității TV, domnișoara Laura Calciu. E acolo un element care mi se par mult mai relevant: mă întreb de ce nu-l ascul­tă nimeni pe domnul care ar trebui să fie personaj principal în filmu­le­țul întors pe toate părțile, mă refer la băr­batul din fața microfonului. În­tre­bat probabil despre situația în­chi­de­rii spitalului din Urlați, omul zice: „Consider că acest… n-o face de capul lui nici Cseke Attila, care este biciul…”. Și fix atunci, pac, cade fe­me­ia din spate, o doamnă strigă „jos­guvernulmoarelumea”, iar noi nu apucăm să aflăm al cui bici este Cse­ke Attila.

o Aș vrea să apuc rafinamentul suprem al titlurilor cu vino-ncoa de pe internetul românesc. În momentul de față, nu e articol acela care n-are în cap ceva de genul: „Loto. Vezi nu­me­rele extrase azi”. Adică zici la în­ce­put cam despre ce-i vorba și apoi îl tragi pe cititor de guler, spre con­ți­nut. Visul meu e să citesc într-o bu­nă zi următorul titlu: „Interviu. Vezi cu cine”.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top