Viziunea de la Călărași

Opinia de la centru Niciun comentariu la Viziunea de la Călărași 0

La Călărași e pe cale să se în­tîm­ple ceva. Nu degeaba sînt văruite bor­durile din Parcul Central, nu de­gea­ba e greblat nisipul la locul de joa­că, nu degeaba strigă domnul vice la oamenii care presară lalele mov pe alei. Uite că sînt cîteva covoare persane și microfoane, sînt boxe, po­li­țiș­ti și tot ce trebuie.

De locul agitației se apropie doi pen­sionari cu bască. Trec în pas de plim­bare pe lîngă statuia străbunului Dromichete, regele geto-dacilor, trec de Burebista, se uită la Decebal și la Traian, îl studiază în grabă pe Mihai Viteazu. „Uite pînza!”, ob­ser­vă unul dintre ei și se oprește. A­ra­tă către bustul acoperit, nou-nouț, în jurul căruia roiesc angajații pri­mă­ri­ei.

Călărașul stă exemplar la capi­to­­lul monumente. în mai 2008 a fost inau­gurată o statuie ecvestră a Re­ge­lui Carol I; autoritățile se laudă că au dat astfel țării primul monument re­prezentînd un membru al Casei Regale, după decenii de comunism și o tranziție încurcată.

Primarul Nicolae Dragu s-a am­bi­ționat. A urmat Ferdinand, într-un capăt al Aleii Regilor. În vara lui 2009, consilierii au supus la vot alocarea suprafeței de 2,5 metri pătrați pentru amplasarea bustului Reginei Maria. Hotărîrea a trecut cu 20 de vo­­turi, din tot atîtea posibile. Așa că, la cî­teva luni distanță, Traian Bă­ses­cu a venit la Călărași pentru dez­ve­li­rea bus­tului, iar presa avea să scrie cu ne­saț despre noile lacrimi pre­zi­den­­ția­le: șeful statului își amintise că Ro­­mâ­nia are o fregată botezată „Re­gi­na Maria”.

Azi, pe o ploaie ne­vro­tică, va fi dezvelit bustul Ma­jes­tă­ții Sale, Regele Mihai I, chiar în prezența fos­tului suveran. „Dar pe al lui Ceau­șescu de ce nu l-au făcut?”, se în­treabă unul dintre pensionarii cu bas­că. Se opresc amîndoi în dreptul trac­­torului plin cu umbrele pentru in­vitați. E o măsură de urgență, așa că se iartă faptul că umbrelele sunt roz și fac reclamă la „Pepsi”.

Întrucît e chiar înaintea Zilei Re­­gelui, ceremonia devine un bun pri­­lej pentru a le propune cetățenilor din Călărași – oraș de 73.000 de lo­cui­tori, cu o fostă industrie și actuale dra­me economico-sociale – un mic exer­cițiu de imaginație: „Cum cre­de­ți că ar fi arătat orașul dumnea­voas­tră sub monarhie?”. A coborît însă Dan Diaconescu din May­ba­ch-ul său crem, iar opiniile cetățenilor s-au di­luat în entuziasmul colectiv.

Am aflat că era bine cu regele, dar a fost bine și cu Ceaușescu. Tre­cu­tul s-a amestecat în mod ciudat și-a născut această nostalgie de-a-n­doa­se­lea. Popularitatea unui personaj pre­cum Dan Diaconescu – prezi­den­­țiabil cu propuneri economice serioase, precum împărțirea averilor către săraci – de aici vine. Ne­no­ro­ci­ri­le se nasc din iluzii groase, iar ima­gi­nea mai-marelui OTV zîm­bind can­did în spatele familiei regale poa­te fi un bun avertisment.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top