Scene la Bellu. Noaptea

Opinia de la centru Niciun comentariu la Scene la Bellu. Noaptea 1

La Nichita Stănescu e agitație mare. Și un pic mai sus, la Eminescu. În mare, spectatorii sunt împărțiți în două „clase”. Sînt cei care vin pioși, cu priviri de cunoscători pe lîngă mor­minte – ăștia-s atît de puțini încît ies în evidență ca lumînările de pe lîngă cripte. Și-apoi sînt curioșii, ne­pă­sătorii, cei care nu au avut nimic mai bun de făcut în cluburi, pe la te­ra­se, în sîmbăta asta cu „Noapte albă a muzeelor”. Au zis că e nostim, e „cool”, e „fun” să vii noaptea în ci­mi­­tir, la Bellu, să te plimbi printre mor­minte. E prima oară cînd cimtirul Bellu, plin de locuri de veci pe care stau scrise nume sonore, face parte din circuitul ăsta de noapte al mu­zee­lor și nu cred că se aștepta cineva chiar să dea pe afară de atîta agitație. Dar iată că se întîmplă. A dat buzna pes­te români regretul și respectul față de marii artiști dispăruți.

Dar e ciudat, aproape că te apucă și rușinea. De fapt, nu aproape, chiar te apucă. De undeva de lîngă statuia și crucea autorului „Celui mai iubit din­tre pămînteni” se aude o voce pi­ți­­gă­iată cum exclamă „Iete-l și pe Ma­rin Pre­dea!”. Vreo cinci liceeni lu­­mi­nea­ză cu iPhone-ul mormintele, hli­zin­du­-se și adresîndu-și cîte un „nebunule!”, ca de o șotie a naibii de co­mi­că. Iar ceva mai încolo,  pe lîngă un ca­vou, deși stă mare, pe o pancartă nu­mele celui care a „botezat” aleea asta din cimitir, un domnișor, atîrnat de ju­mă­tatea lui cu un aer foarte oro­p­sit, ci­tește: „Aleea Bogdan Pe­tri­cea­nu Haș­deu. Istoric… Așa de tare mă in­te­re­sea­ză!”. Și trece mai departe, în chi­co­telile fetei care pare atît de în­cîn­ta­tă de glumă de zici că a ieșit din­tr-un război și n-a mai rîs di­nain­te de bombardamente. „Umorul la tineri a ajuns într-o stare de­plo­ra­bilă”, gîn­desc cu su­perioritate și dau să pășesc, printre lu­mî­nărele așezate de orga­ni­­zatorii nop­­ții în cimitir de-a lun­gul aleii prin­ci­pa­le.

În capăt, zarvă mare. Zici că se dau mici și bere. E o expoziție de desene de la școli cu clasele I-VIII. Mă uit atent. Linii mîzgîlite, nimic deo­sebit. Îmi place să cred că eram mai bun la desen de-atîta în școala ge­­nerală. ”E clar, și desenul s-a dus nai­bii”, mă trezesc că spun.

Oameni. E muzică veselă în jur. Pe un dric decapotabil cîțiva tinerei – cu aerul unor organizatori serioși – au pus un laptop și, după cum sună melodiile, mai au puțin și adaugă În play­list un Gabriel Dorobanțu. „Gabriel Dorobanțu… Rămîne un mister cum de a avut atîta succes”. Ci­­neva mi-a spus cîndva că el și bom­ba atomică ar fi printre cele mai mari greșeli ale omenirii. Glumea. „Sau se referea de fapt la Michael Bolton?”.

În capela cu candelabrul imens lu­minat mai ceva ca la nuntă, loc unde de obicei se depune defunctul, în­conjurat de coroane și atitudini for­țat îndurerate, e plin de mușterii. Un gru­puleț compact format din mamă, co­pii mici, bunic și eventual tată (sau frate) trag de bebeluși pe lîngă altar să fa­că din mînă la aparatul foto. Cei mici nu înțeleg ce vrea fe­meia, nu se con­formează. Afară um­bre­le nopții joa­că feste. Un tată aran­jea­ză în fața capelei, pe trepte, un bebeluș în ple­dul din cărucior și pentru o clipă tresari. Tatăl ți-apare de fapt un gropar, aplecat peste un sicriu depus la capelă, sau o rudă care dă un sărut mor­tului, de rămas bun. Apoi se aud rîsete multe în jur.  

Înapoi în capelă. Pe jilțul preotului, un ins cu o burtă bine scoasă în evi­dență de un tricou mulat îi co­man­dă fetei care îl însoțește să-l pozeze așa, în sictir. Leșinat. Cu un aer regal. și atunci îmi dau seama: „Va posta pe Facebook, sînt sigur!”. Va pune un album: „Eu la cimtir, noaptea”, ami­cii vor da „Like” și vor rîde de asta. O va face și nu e nimeni aici, printre cruci, care să-l oprească.

Andrei UDIȘTEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top