Scene la Bellu. Noaptea
Opinia de la centru 17 mai 2011 Niciun comentariu la Scene la Bellu. Noaptea 1La Nichita Stănescu e agitație mare. Și un pic mai sus, la Eminescu. În mare, spectatorii sunt împărțiți în două „clase”. Sînt cei care vin pioși, cu priviri de cunoscători pe lîngă morminte – ăștia-s atît de puțini încît ies în evidență ca lumînările de pe lîngă cripte. Și-apoi sînt curioșii, nepăsătorii, cei care nu au avut nimic mai bun de făcut în cluburi, pe la terase, în sîmbăta asta cu „Noapte albă a muzeelor”. Au zis că e nostim, e „cool”, e „fun” să vii noaptea în cimitir, la Bellu, să te plimbi printre morminte. E prima oară cînd cimtirul Bellu, plin de locuri de veci pe care stau scrise nume sonore, face parte din circuitul ăsta de noapte al muzeelor și nu cred că se aștepta cineva chiar să dea pe afară de atîta agitație. Dar iată că se întîmplă. A dat buzna peste români regretul și respectul față de marii artiști dispăruți.
Dar e ciudat, aproape că te apucă și rușinea. De fapt, nu aproape, chiar te apucă. De undeva de lîngă statuia și crucea autorului „Celui mai iubit dintre pămînteni” se aude o voce pițigăiată cum exclamă „Iete-l și pe Marin Predea!”. Vreo cinci liceeni luminează cu iPhone-ul mormintele, hlizindu-se și adresîndu-și cîte un „nebunule!”, ca de o șotie a naibii de comică. Iar ceva mai încolo, pe lîngă un cavou, deși stă mare, pe o pancartă numele celui care a „botezat” aleea asta din cimitir, un domnișor, atîrnat de jumătatea lui cu un aer foarte oropsit, citește: „Aleea Bogdan Petriceanu Hașdeu. Istoric… Așa de tare mă interesează!”. Și trece mai departe, în chicotelile fetei care pare atît de încîntată de glumă de zici că a ieșit dintr-un război și n-a mai rîs dinainte de bombardamente. „Umorul la tineri a ajuns într-o stare deplorabilă”, gîndesc cu superioritate și dau să pășesc, printre lumînărele așezate de organizatorii nopții în cimitir de-a lungul aleii principale.
În capăt, zarvă mare. Zici că se dau mici și bere. E o expoziție de desene de la școli cu clasele I-VIII. Mă uit atent. Linii mîzgîlite, nimic deosebit. Îmi place să cred că eram mai bun la desen de-atîta în școala generală. ”E clar, și desenul s-a dus naibii”, mă trezesc că spun.
Oameni. E muzică veselă în jur. Pe un dric decapotabil cîțiva tinerei – cu aerul unor organizatori serioși – au pus un laptop și, după cum sună melodiile, mai au puțin și adaugă În playlist un Gabriel Dorobanțu. „Gabriel Dorobanțu… Rămîne un mister cum de a avut atîta succes”. Cineva mi-a spus cîndva că el și bomba atomică ar fi printre cele mai mari greșeli ale omenirii. Glumea. „Sau se referea de fapt la Michael Bolton?”.
În capela cu candelabrul imens luminat mai ceva ca la nuntă, loc unde de obicei se depune defunctul, înconjurat de coroane și atitudini forțat îndurerate, e plin de mușterii. Un grupuleț compact format din mamă, copii mici, bunic și eventual tată (sau frate) trag de bebeluși pe lîngă altar să facă din mînă la aparatul foto. Cei mici nu înțeleg ce vrea femeia, nu se conformează. Afară umbrele nopții joacă feste. Un tată aranjează în fața capelei, pe trepte, un bebeluș în pledul din cărucior și pentru o clipă tresari. Tatăl ți-apare de fapt un gropar, aplecat peste un sicriu depus la capelă, sau o rudă care dă un sărut mortului, de rămas bun. Apoi se aud rîsete multe în jur.
Înapoi în capelă. Pe jilțul preotului, un ins cu o burtă bine scoasă în evidență de un tricou mulat îi comandă fetei care îl însoțește să-l pozeze așa, în sictir. Leșinat. Cu un aer regal. și atunci îmi dau seama: „Va posta pe Facebook, sînt sigur!”. Va pune un album: „Eu la cimtir, noaptea”, amicii vor da „Like” și vor rîde de asta. O va face și nu e nimeni aici, printre cruci, care să-l oprească.
Andrei UDIȘTEANU
Adaugă un comentariu