Dimineața, printre stele
1001 de măști 2 iunie 2011 Niciun comentariu la Dimineața, printre stele 0Patru ani am scris horoscopul la ziarul ăsta fără să-mi dau seama că o fac greșit. Niciodată pînă acum nu am urmărit Urania, nu am citit pe e-astrolog și sincer nici nu prea cred în zodii. Pînă să dau de planetariul de la Cuza, în fața căruia așteptam timid joi dimineața.
Timid, pentru că lîngă mine e un grup organizat, de vreo 25 – 30 de oameni și eu nu-s trecut pe nici o listă. Așa că încerc să nu deranjez și să par cît mai „de-al locului” și cînd cineva întreabă dacă sîntem toți, mă strecor și eu printre oameni pe ușă.
Înăuntru, liniște. Doar scîrțîitul dubios al scaunelor așezate în cîteva rînduri circulare în jurul unui dispozitiv pe care cîțiva îl privesc curioși. Puțini observă că, de fapt, tavanul camerei este o jumătate de sferă de culoarea albă.
Cum se face noapte
Se sting luminile și pe cer apare soarele. Sau proiecția lui, printr-un fascicul gros de lumină. Profesorul care operează mașinăria ne spune că e fabricată în Germania, în 1980, și că-i lipsesc ultimele două planete. Apoi, ne trece scurt prin cîteva noțiuni generale de astrologie, în timp ce soarele își urmează cursul firesc pe tavanul concav al încăperii. În cîteva secunde cerul se umple de stele și lumea din sală exclamă. Pînă ne orbește pe toți cineva din public, care s-a gîndit că-i o idee bună să se-apuce de făcut poze cu blitzul într-o încăpere în care stăm de zece minute pe beznă. Dar îl apostrofează cineva din „public” și se oprește repede. „Astru însemna «rătăcitor» în antichitate”, ne explică în continuare profesorul și începe să ne arate principalele constelații de pe cerul din mica sală a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Pollux, cuprins de tristețe din cauza faptului că fratele său muritor, Castor, murise, l-a rugat pe Jupiter să îi împărtășească acestuia nemurirea sa. Iar Jupiter, recunoscîndu-le faptele de vitejie, i-a unit pe cei doi în ceruri. Astfel, în octombrie și noiembrie, Gemenii apar pe orizontul de est. Profesorul se mai joacă la mașinăria pe care o mînuiește, făcînd ca stelele să se miște ca și cum ar trece timpul. „Observați cum în timp ce aștrii se mișcă, Steaua Nordului rămîne mereu la locul ei. Așa vă puteți orienta dacă v-ați pierdut undeva. O puteți localiza măsurînd de cinci ori spre dreapta latura de jos a Carului Mare, care este acolo”, și ne arată locul acesteia pe tavan cu un fel de lanternă al cărei fascicul e în formă de săgețică.
Mai trece o noapte și-o zi și ne arată și reprezentarea fiecărei zodii pe cer, constelația care o reprezintă și unde și cînd o putem observa. De-acum, promit solemn că n-am să mai fiu superficial și miștocar. În fiecare duminică seara, înainte să scriu horoscopul, fac o vizită la Planetariu.
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu