Veteranul și epava
Șah-mat 2 iunie 2011 Niciun comentariu la Veteranul și epava 1„Ce mare lucru să descoperi o epavă?”, întreabă, mai mult pentru el, veteranul Petre Zamfir. La vîrsta la care aștepți să se întîmple întîmplarea, contraamiralul nonagenar se bucură și nu prea de faptul că, după 70 de ani de la Al Doilea Război Mondial, un grup de tineri din Constanța au dat pe fundul mării peste epava distrugătorului sovietic Moskva. Ce importanță mai poate avea un morman de fiare ruginite pe care s-au așezat liniștit milioane de alge? „Nici una”, sare să spună bătrînelul, ofuscat de faptul că cercetătorii subacvatici nu vor să recunoască distugerea navei rusești de către obuzele de pe distrugătorul „Regina Maria”. Pe 26 iunie 1941, a văzut în zare navele sovietice.
Alarma de luptă venea după o noapte în care marea nu era deloc agitată. „Am văzut mai tîrziu o flacără lungă”, povestește veteranul. Singura lui supărare de azi, la două săptămîni după ce membrii ONG-ului „Respiro Society” au anunțat că au descoperit în largul portului Agigea epava Moskvei, la vreo 20 de kilometri de țărm, este că descoperirile vin întodeauna mult prea tîrziu. Și unele nu-s nici măcar folositoare.
Au făcut echipă cu rușii
Mircea Popa, coordonatorul echipei „Respiro Society”, a vrut neapărat să găsească primul epava. Era un obiectiv numai bun de trecut în palmaresul de cercetător subacvatic. I-au trebuit doi ani și vreo 30.000 de euro, investite în echipamente. Luni la rînd a scanat zone întinse din Marea Neagră alături de colegii lui. În martie anul acesta, în Palau, un membru al echipei i-a întîlnit pe Julia și Philip, doi ruși preocupați, ca și ei, de descoperirea distrugătorului Moskva. După ce Philip a ajuns acasă, i-a cooptat în aceasta aventura și pe alți doi prieteni, Svetlana și Serghei, doi ucraineni care, fără vreo ezitare, s-au alăturat proiectului.
Prima întîlnire a avut loc la începutul lunii mai. „Ne-am comparat hărțile și am căzut de acord că aveam cam aceleași informații despre locul scufundării. A doua zi, ne-am împărțit în două echipe. Prognoza spunea că marea e liniștită, așa că eu și Serghei am ieșit în larg, iar ceilalți au mers să se documenteze la Muzeul de Marină. S-au întîlnit cu cercetătorul Ioan Damaschin, care le-a dat mai multe informații”. Opt ore au petrecut în ziua aceea pe barcă, scanînd fundul mării. În drum spre mal, au hotărît să arunce o privire spre barajul de mine S-10.
În afara lui, Mircea și Serghei au văzut epava. Nu poate descrie momentul în care a văzut imaginea pe laptop. „Nici n-ai timp să te bucuri. Nu știi ce să faci mai întîi”. Întîmplarea ca un român și un ucrainean să descopere împreună o epava celebră, parte a războiului în care națiile lor s-au înfruntat pare mai degrabă noroc pentru Mircea. „E foarte bine că a fost așa. Explorarea trece dincolo de conflictele de acum 70 de ani”.
„Nu mai faceți planuri, am găsit-o”
Măsurătoarea facută atunci arăta că epava are aproximativ 90 de metri. „Noi știam că Moskva avea 127. Însă probabilitatea de a fi distrugătorul sovietic era foarte mare. Mai știam că, în urma exploziei, s-a rupt în două”, povestește Mircea. După ce au ajuns la mal, au stabilit ca la întîlnirea cu ceilalți să nu sufle o vorbă. „Ne-am văzut cu ei, veniseră cu o groază de informații noi, cu hărți, cu planuri. Au vorbit încontinuu vreo patruzeci de minute. Cînd s-au mai potolit, ne-am privit și am zis că trebuie să le spunem. A fost scurt: «Nu mai faceți planuri, am găsit-o»”.
După o altă zi în care marea a fost mult prea agitată ca să mai iasă din nou în larg, au așteptat ziua în care au coborît s-o identifice. A doua vizită a fost pentru filmare și fotografiere. Cu o cameră împrumutată au reușit, pe 7 mai, să facă fotografiile care au ajuns pe fluxul agențiilor internaționale. „Scufundarea a durat 25 de minute. N-am apucat să mă bucur prea mult, că s-a inundat carcasa camerei”, mai spune Popa. Cercetările făcute la 45 de metri adîncime sînt cele care l-au dezamăgit definitv pe veteranul Zamfir: Moskva a nimerit în barajul de mine care i-au provocat explozia. Practic, militarii români n-au făcut mai nimic.
Ionela SĂVESCU
Adaugă un comentariu