Imagini de la Srebrenica
Opinia de la centru 10 iunie 2011 Niciun comentariu la Imagini de la Srebrenica 6Mă uit la Hasan Hasanovici și nu-mi dau seama dacă e de fapt trist sau binedispus. Povestește despre ororile petrecute la Srebrenica, în iulie 1995 – cînd armata sîrbă, condusă de „monstrul” Ratko Mladici, a ucis, sistematic, peste 8000 de bărbați și băieți musulmani – cu claritatea unui ghid turistic. Deși a trăit pe viu momentul, copil fiind. A fugit prin pădurile care acoperă munții din jur și nu se gîndea decît că-i este foame, dar că nu mai are sens să mănînce. „Mă gîndeam că nu are rost, pentru că oricum am să mor”, zice Hasan și schițează un zîmbet ciudat.
De ce rîde Hasan? De ce zîmbește? Nu pot să-l întreb. Mi-e jenă de ce ar putea să gîndească, să nu creadă că nu înțeleg de fapt „spiritul bosniac”, ăla despre care mi s-a repetat zilele astea că așa e clădit, că asta e coloana lui vertebrală, că e ridicat pe detașare și ceva voie bună în fața dezastrului. Dar, pînă la urmă, am auzit teoria asta și de la sîrbii de aici, și de la croații din Bosnia, tuturor le place să spună așa ceva despre ei înșiși.
Pînă și de la români am auzit teoria asta uneori, dar nu pot să-i asta spun lui Hasan. Așa că prefer să-l las să vorbească, printre miile de pietre funerare albe, din marmură, care se lungesc prin cimitirul-memorial de aici, pînă la intrarea din localitatea Potcari – Srebrenica.
Lui Hasan i-au ucis tatăl și frații atunci. Continuă să-mi arate diverse detalii prin hala unde trupele olandeze de menținere a păcii (care au menținut orice, numai pacea nu) au înghesuit doar cîteva sute de refugiați musulmani atunci. Restul au rămas închiși pe dinafară. Femeile, cît să fie violate și batjocorite, bărbații cît să fie duși prin păduri și executați. De asta lui Hasan, pe lîngă sîrbii alături de care e totuși obligat să trăiască, nu-i plac nici olandezii.
Prin centrul orașului Srebrenica, pe unde naționaliștii sîrbi au anunțat deja proteste, cît lumea stă pe la terase, Milenko Radivoievici, etnic sîrb în vîrstă de 81 de ani, aduce, dincolo de etnie și religie, economia în ecuația rămasă după război. Spune că azi oamenii de aici o duc foarte rău. „Numai aici, în oraș, erau vreo 17 fabrici, toate distruse în război. Acum situa?ia economică și politică e groaznică. în doi ani au schimbat trei guverne. Uneori fac schimb de delegați între ei, între partide, e incredibil. Iar Partidul Democrat Sîrb are doar trei delegați acolo. Cum e posibil?”, se întreabă Milenko. În zona Srebrenica, majoritari sînt sîrbii acum. înainte de război, potrivit cunoștințelor lui Milenko, musulmanii dominau, însemnînd 70% din populația de aici.
El, personal, cu etniile nu a avut vreo problemă. Despre Mladici, preferă să spună: „cel responsabil trebuie să plătească”. Are totuși o dilemă, pe care o expune, aprins: „Da, l-au arestat. Dar de ce nu ia și dintre musulmani cîțiva care au omorît? Că parcă arestează numai sîrbii!”.
Andrei UDIȘTEANU
Adaugă un comentariu