Artificii, mentori și covor roșu pentru boboci
Academia de gardă 10 octombrie 2011 Niciun comentariu la Artificii, mentori și covor roșu pentru boboci 5Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) și Universitatea „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași au marcat deschiderea noului an universitar printr-o manifestare de trei zile dedicată exclusiv bobocilor și, respectiv, printr-o festivitate cu focuri de artificii și un concert de muzică medievală.
UAIC a preîntîmpinat venirea studenților din anul I, dedicîndu-le un weekend întreg, 1-3 octombrie, pentru a se familiariza cu sistemul de educație universitar. Încă din prima zi, bobocilor li s-a dat ocazia să se informeze în legătură cu posibilitățile de a beneficia de o bursă în străinătate, oportunități de carieră sau regulamentul didactic de la infochioșcurile special amenajate în fața Corpului B al universității. Organizatorii au lansat primul program de mentorat din România, prin intermediul căruia fiecare boboc a putut fi „adoptat” de un student dintr-un an superior, activitate succedată de un concert folk organizat de universitate în parcul de la „Balenă”.
Tango pe scena universitară
Pe parcursul weekendului dedicat noilor veniți, în fața Corpului A au evoluat cluburi de sport, dans și teatru precum Marubashi, Asociația Japoneză Himawari, Club Moving, Trupa de Teatru Idiot, Ansamblul Coconițe, Asociația Nippon, Dance Energy, Tango Feliz, Universul Latino și Teatrul Ludic. „Am vrut să facem un gest de normalitate față de bobocii de anul acesta de la universitate, un gest pe care orice universitate din Vest îl face. Le-am oferit șansa să vorbească cu studenți din ani superiori care să le împărășească experiențele lor de pînă acum. Totodată am lucrat spre a-i ajuta pe boboci să intre în contact cu toate posibilitățile de dezvoltare academică și profesională care li se prezintă la noi, internshipuri, posibilități de angajare sau de practică profesională, să-i familiarizăm cu Iașul, prin prezența în cadrul acțiunilor noastre a Centrului pentru Promovarea Turismului, dar și a reprezentanților centrelor culturale din oraș”, a declarat Mădălina Cocea, responsabil de relațiile cu mass-media al Departamentului Media de la UAIC. În organizarea evenimentului s-au implicat 60 de voluntari din rîndul studenților.
Festivitatea de deschidere susținută de către UMF a avut loc, luni, 3 octombrie, în Piața Națiunii, începînd de la ora 18. Aceasta s-a distins față de manifestările din anul precedent printr-un concert al formației Pontice, cu specific medieval european, urmat de un foc de artificii. La deschidere a fost prezent și Ladislau Ritli, Ministrul Sănătății. „Am optat pentru formula de anul acesta din trei motive. În primul rînd pentru că universitatea face parte din viața cetății și trebuie să trimită un mesaj social înapoi la cetatea de care aparține. În al doilea rînd am dorit, în acastă perioadă de criză să dăm o lecție guvernanților că se poate ajunge în top și fără reduceri în bugete și în personal, iar în al treilea rînd, am găsit că se cade un prilej de sărbătoare pentru Universitatea de Medicină pentru ierarhia în clasificarea realizată de Asociația Universităților Europene”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF.
Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) și Universitatea de Arte „George Enescu” au întîmpinat noul an universitar prin organizarea unor ceremonii tradiționale, USAMV fiind prima instituție care și-a deschis porțile pentru studenți, pe 19 septembrie.
Alexandra PANAETE
Adaugă un comentariu